Direktlänk till inlägg 5 november 2009
Nu snöar det för andra dagen :) Och det är så kallt ute att tre små flingor (som jag var tvungen att fota) ligger och darrar på balkongräcket! Hääärligt!
Dagens schema är renbäddning (tvättstuga?), promenad och annat och potatis - purjosoppa.
"En särdeles purjosoppa" som det stod i tidningen, vars recept kommer från Annas mat i DN för många år sedan. Den har blivit en favorit i familjen.
Soppan
Skala 2 gula lökar och hacka grovt. Fräs sakta i helt lite smör eller olja i en kastrull. Svag värme, löken ska inte ta färg alls, det är viktigt.
Skala under tiden 4-5 medelstora potatisar och skär i skivor eller bitar. Slitsa upp, skölj och strimla 2 medelstora purjolökar.
Lägg ner purjo + potatis i kastrullen med den frästa löken. Slå över 1,2 liter vatten och lägg i 1 buljongtärning (ekologisk).
Koka under lock i 20-25 minuter.
Kör sen soppan (i omgångar - annars svämmar det över) till ett mer eller mindre jämnt mos i mixer eller foodprocessor/matberedare.
Häll tillbaks soppmoset i kastrullen. Rör ner 2 dl vispgrädde. (HIT kan soppas förberedas.)
Värm soppan och smaka av den med salt och nymald vit- eller svartpeppar. Servera med en lite skål finskuren gräslök. Bröd, gärna knäckebröd och ost!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...