Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 5 november 2009

Andra snön och potatis- och purjosoppa

Av Lena - 5 november 2009 10:45

Nu snöar det för andra dagen :) Och det är så kallt ute att tre små flingor (som jag var tvungen att fota) ligger och darrar på balkongräcket! Hääärligt!


Dagens schema är renbäddning (tvättstuga?), promenad och annat och potatis - purjosoppa.


"En särdeles purjosoppa" som det stod i tidningen, vars recept kommer från Annas mat i DN för många år sedan. Den har blivit en favorit i familjen.


Soppan


Skala 2 gula lökar och hacka grovt. Fräs sakta i helt lite smör eller olja i en kastrull. Svag värme, löken ska inte ta färg alls, det är viktigt.


Skala under tiden 4-5 medelstora potatisar och skär i skivor eller bitar. Slitsa upp, skölj och strimla 2 medelstora purjolökar.


Lägg ner purjo + potatis i kastrullen med den frästa löken. Slå över 1,2 liter vatten och lägg i 1 buljongtärning (ekologisk).

Koka under lock i 20-25 minuter.

 Kör sen soppan (i omgångar - annars svämmar det över) till ett mer eller mindre jämnt mos i mixer eller foodprocessor/matberedare.

Häll tillbaks soppmoset i kastrullen. Rör ner 2 dl vispgrädde. (HIT kan soppas förberedas.)
Värm soppan och smaka av den med salt och nymald vit- eller svartpeppar. Servera med en lite skål finskuren gräslök. Bröd, gärna knäckebröd och ost!


Receptet är kopierat exakt rakt av. Den är vansinnigt god men jag brukar inte mixa den slät. Jag gillar bitar i soppor så jag kör bara ner en stavmixer på ett par ställen för att få fylligheten.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skapa flashcards