Direktlänk till inlägg 6 november 2009
Har aldrig gjort det förr och vill vara lite petig då så jag mailade systembolaget och frågade vilket vin i och till och ett av förslagen var Viña Maipo Chardonnay (nr 6671).
Som tur är så finns det på "mitt" bolag".
Receptet hittade på Hemmets Journals sida.
Torkad Karl Johan har jag skickat efter från Svampbutiken som är en bra onlinebutik även för kryddor.
Det här behövs till 4 port:
500 g Karljohanssvamp eller trattkantareller, rensade och skivade (använde 25 g torkad)
2 msk smör
2 schalottenlökar, hackade
4 dl avorioris
1 1/2 dl vitt fruktigt vin
8 dl hönsbuljong av tärning, kokande
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
50 g parmesanost, nyriven
Gör så här:
1. Fräs svampen i smör i en gryta. Tillsätt löken och riset och låt det fräsa med under omrörning.
2. Tillsätt vinet och låt det koka in. Späd med hönsbuljongen lite då och då och rör om. Koktiden är ca 18-20 minuter för riset, som ska vara mjukt med en liten kärna i mitten.
3. Smaka av med salt och peppar. Rör ner nästan all ost.
4. Strö över resten av osten vid serveringen.
Det ska bli spännande att se hur man lyckas med detta äventyr. Berättade för min gode vän kocken/gourmén Emil och det enda han sa var: RÖR! RÖR FÖR H-VETE HELA TIDEN!
Edit: det blev gott!
Fast eftersom jag aldrig ätit en "äkta" risotto så vet jag inte om jag lyckades :(
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...