Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 6 november 2009

Risotto

Av Lena - 6 november 2009 15:00

Har aldrig gjort det förr och vill vara lite petig då så jag mailade systembolaget och frågade vilket vin i och till och ett av förslagen var Viña Maipo Chardonnay (nr 6671).
Som tur är så finns det på "mitt" bolag".


Receptet hittade på Hemmets Journals sida.
Torkad Karl Johan har jag skickat efter från Svampbutiken som är en bra onlinebutik även för kryddor.


Det här behövs till 4 port:
500 g Karljohanssvamp eller trattkantareller, rensade och skivade (använde 25 g torkad)
2 msk smör
2 schalottenlökar, hackade
4 dl avorioris
1 1/2 dl vitt fruktigt vin
8 dl hönsbuljong av tärning, kokande
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
50 g parmesanost, nyriven



Gör så här:
1. Fräs svampen i smör i en gryta. Tillsätt löken och riset och låt det fräsa med under omrörning.
2. Tillsätt vinet och låt det koka in. Späd med hönsbuljongen lite då och då och rör om. Koktiden är ca 18-20 minuter för riset, som ska vara mjukt med en liten kärna i mitten.
3. Smaka av med salt och peppar. Rör ner nästan all ost.
4. Strö över resten av osten vid serveringen.


Det ska bli spännande att se hur man lyckas med detta äventyr. Berättade för min gode vän kocken/gourmén Emil och det enda han sa var: RÖR! RÖR FÖR H-VETE HELA TIDEN!


Edit: det blev gott!

Fast eftersom jag aldrig ätit en "äkta" risotto så vet jag inte om jag lyckades :(

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards