Direktlänk till inlägg 11 november 2009
Så här gör jag när jag gör den!
Béchamelsås till 4 portioner
30 g smör
½ dl vetemjöl
2 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
Salt och vit- eller svartpeppar ur kvarn
Smält smöret i tjokbottnad kastrull, rör i mjölet. Medelvärme - smöret får inte ta färg. Vispa i mjölken lite i sänder. Rör i grädden och låt koka upp under ständig omrörning. Ta kastrullen av plattan, stäng av värmen. Smaka av med salt och peppar och när plattan svalnat något, ställ tillbaks kastrullen och låt såsen svälla på svag värme 10 minuter. Efter 10 minuter tjocknar såsen och du kan bedöma om det behövs mer mjölk. Det där är viktigt för efter tio minuter genomgår såsen en förvandling, trolleri hörde jag en kock säga för ett tag sedan.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...