Direktlänk till inlägg 14 november 2009
En helt underbar rätt. Sambons son har haft den som favorit sedan han var sex år.
500 gram broccoli (går bra med andra grönsaker också. Blomkål, morötter m.m.)
3 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl grönsaksspad
1 dl grädde
salt, peppar
1-2 äggulor
1 dl riven ost
Dela broccolin i buketter. Tärna skaftet. Koka i lättsaltat vatten tills den nästan är klar. Häll av. Spara spadet till såsen.
Tips: Koka broccolin knappt klar och lägg den genast i kallt vatten så kokningen avstannar. Annars är det lätt att den blir överkokt och mosig.
Gör såsen : smält smöret och rör ner mjölet. Låt det mysa ihop (småputtra) någon minut. Späd med vätskan. Rör ner den rivna osten. Smaka av med salt och nymalen peppar.
Låt såsen svalan något.
Rör ner äggulorna.
Lägg broccolin i en smord form, häll över såsen, några små smörklickar och den rivna osten.
Gratinera 250 - 275° ca 10 minuter
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...