Direktlänk till inlägg 17 november 2009
Det här receptet hittade jag för många år sedan i en bok; ”Nils-Emils goda mat” av Nils-Emil Ahlin.
Det blev snabbt familjens favorit. Till och med ungar som inte gillar grönsaker tycker om den. Min dotters förra pojkvän tyckte inte om blomkål alls men bad senare om receptet. Kanon alltså!
Krämig blomkålssoppa
4 portioner
1 blomkålshuvud på ca 400 g, i buketter
½ liter grönsaksbuljong
1 gul lök, hackad
smör
2 msk vetemjöl
3 dl kaffegrädde
salt
vitpeppar, nymalen
Till garnering:
blomkålsbuketter
Gör så här:
Till "novisen vid spisen": När du fräser något med mjöl och ska späda med het vätska, tänk på att mjölet tjocknar på en gång. Ta bara lite spad i taget annars blir det en stor tjock klump av det.
Servera med gott bröd till!
Jag brukar ta ½ kg blomkål och jag brukar inte mosa/mixa hela soppan. Jag tar potatisstöten några gånger så den blir lite finfördelad och mixerstaven på slutet för att få den lite krämig.
Brukar ha egen buljong i frysen att använda. Just nu var det visst extrapris på färsk kyckling på Hemköp så det ska inhandlas ett par stycken. Blir finfin buljong av det.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...