Direktlänk till inlägg 17 november 2009
Att koka en hel kyckling:
Lägg en noga avsköljd kyckling i en gryta med gott om plats. Häll på vatten så det täcker.
Låt koka upp, skumma väl och släng i grönsaker. Jag brukar ta (det jag har hemma) några gula klyftade lökar, några morotsbitar, en selleristjälk i bitar, någon purjostump, palsternacka. Alla sorter eller några saker. Dock inte för mycket då det var kycklingbuljong du skaulle ha och inte grönsaksdito. Några persiljestjälkar, några vitpepparkorn, något lagerblad går också i.
Salta med måtta, det kokar ju ihop.
Koka tills kycklingen är klar, ca 45 minuter. Ta upp pippin och ta ur allt kött och spara. Släng i skinn och skrov i buljongen igen och låt det hela koka ett par - eller flera - timmar.
Sila buljongen genom silduk. Ta undan lagom för att använda till kycklingköttet du har, vad du nu vill laga med det.
Går ju även att dricka som just buljong! OBS! Kyl den emellan så du kan lyfta bort fettet som då ligger som en stel kaka.
Gör ren grytan, häll i buljongen och koka ihop så det inte tar så mycket plats i frysen.
Frys in i mindre förpackningar.
Sedan är det bara att tina, späda, smaka av och använda egen hemgjord buljong.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...