Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 17 november 2009

Egen buljong av kyckling

Av Lena - 17 november 2009 10:36

Att koka en hel kyckling:

Lägg en noga avsköljd kyckling i en gryta med gott om plats. Häll på vatten så det täcker.

Låt koka upp, skumma väl och släng i grönsaker. Jag brukar ta (det jag har hemma) några gula klyftade lökar, några morotsbitar, en selleristjälk i bitar, någon purjostump, palsternacka. Alla sorter eller några saker. Dock inte för mycket då det var kycklingbuljong du skaulle ha och inte grönsaksdito. Några persiljestjälkar, några vitpepparkorn, något lagerblad går också i.

Salta med måtta, det kokar ju ihop.


Koka tills kycklingen är klar, ca 45 minuter. Ta upp pippin och ta ur allt kött och spara. Släng i skinn och skrov i buljongen igen och låt det hela koka ett par - eller flera - timmar.


Sila buljongen genom silduk. Ta undan lagom för att använda till kycklingköttet du har, vad du nu vill laga med det.

Går ju även att dricka som just buljong! OBS! Kyl den emellan så du kan lyfta bort fettet som då ligger som en stel kaka.


Gör ren grytan, häll i buljongen och koka ihop så det inte tar så mycket plats i frysen.

Frys in i mindre förpackningar.

Sedan är det bara att tina, späda, smaka av och använda egen hemgjord buljong.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards