Direktlänk till inlägg 22 november 2009
Har plockat trattisar i helgen. Så sent som 21 november har jag aldrig plockat svamp.
Jag och sambon fick ihop ca 6 liter trattkantareller och svärmor och vi hittade ca 1 liter gula vanliga kantareller tillsammans. Jättefina svampar!
Suddig bild. Måste vara blodsockerfall!
Jag har ju tidigare skrivit om mått och mängd vad det gäller trattisar här. Nu gör jag en egen, högst vetenskaplig, undersökning.
Jag har mätt upp en liter trattisar och vägt. Jag tryckte inte ner svampen i måttet men jag skakade lite så de skulle falla och lägga sig tillrätta närmare varandra. Det blev 200 gram. Nu har jag lagt ut den litern på tidningspapper att torka separat för att sen kolla exakt hur mycket de väger i torkat tillstånd.
Jag: Knäpp? Ja! Nyfiken? Ja!
Till vänster ligger den uppmätta litern trattisar och till höger resten som bör vara en 5-6 liter.
Det tar någon vecka för svampen att bli "knastertorr". Återkommer då med rapport!
Edit: Rapport!
Recept då? Svampsorterna är ofta (inte alltid) utbytbar mot annan svamp.
Trattkantarellsoppa med parmesanchips
Köttfärslimpa med trattkantareller både i och till
Gratinerad fläskfilé med svampstuvning
Trattkantarellsoppa - första försöket
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...