Direktlänk till inlägg 23 november 2009
Ett måste på julbordet! Särskilt om man är född i Halmstad och har fått kålen med modersmjölken!
Jag insåg inte att jag var beroende förrän jag flyttade från Halmstad till Lidköping i unga år och insåg att det inte gick att få tag i kålen utan att köpa färsk och koka själv! Det går åt väldigt mycket färskkål (och jobb) om man ska göra grunden själv. Den ska dels tvättas ordentligt, sen ska den repas från stjälkarna innan den kokas ihop. Sedan ska vätskan kramas ur och små bollar av kokt kål fryses in.
Tas ur frysen dygnet före och läggs i kylen (det går att snabbtina), grovhackas och lagas sedan på nedanstående vis. Den man köper från Harplinge är så bra, kan inte göra bättre själv knappt. Ett riktigt hantverk.
Grundrecept på långkål är från Harplingekål.
Ca 4 portioner
Ca 500g Harplingekål (alltså kål som redan är kokt i skink/fläskspad)
2 msk smör
3 krm salt
2 krm vitpeppar
2 msk sirap
½ - 1 dl vispgrädde
Tina och grovhacka kålen. Låt kålen bryna en stund i smör i en stekpanna. Salta och peppra och ringla över sirapen. Slå till sist på grädden och låt den koka in ordentligt.
Jag gör inte som det här receptet utan har i 2-3 dl grädde för det blir så gott och kanske lite mindre sirap! Salt och peppar får man känna sig fram med. Och jag tar så klart mer smör!
Nu har jag fått veta att Harplingekål har avtal med ICA. Jag har ringt till ICA Maxi här i Falun och bett dem kontakta Harplingekål. Deras (Harplinges) minigräns är en låda på 20 kilo men eftersom jag vill ha 4 kilo så behöver de bara sälja 16 kilo innan jul. Eller vaddå innan jul? Kålen håller lääänge i frysen!
Ska ringa Pär på ICA nu i veckan och fråga hur det går, om de tar hem den. Hoppas!!!
Bilderna är lånade från Harplingkål's webbsida.
Ja, jag gör lite reklam för Harplingkål här men jag känner dem inte utan tycker bara att deras kål är jäkligt god! Man är väl hallänning!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...