Direktlänk till inlägg 26 november 2009
Innan du börjar läsa och slutar för att det är för myckat text så; det blev JÄVLIGT GOTT!!!
Franska ärtor, "petits pois lardons", ska egentligen innehålla rökt fläsk men det har jag inte, bara bacon. Då var det bättre att låta bli sa min vän Emil som bott mycket i Frankrike och vet hur det SKA smaka.
Man kan ju ha skinka ”petits pois au Jambon” men, äh, jag tar bara med isbergsalladen.
Teorierna (recepten på nätet) är av två åsikter. Koka ärtor och lök i lite vatten eller smälta löken i smör och sedan i med ärtorna. I ”Det goda franska köket” finns flera olika varianter beroende på ärtornas kvalitet men då handlar det om färska ärtor.
Plus att det som verkligen heter à la Française ska redas med beurre manié (smörmjölblandning).
Det enda receptet för frusna var bara hur man skulle få bättre smak på dem.
Och snacka om att man gör sig till en vanlig torsdag. Fast torsdagar brukar ju vara ärtdagar och varför inte franska ärtor i stället för gula som soppa?
Enligt ”Det goda franska köket” plus lite sallad i
250 g frusna gröna ärtor
1msk schalottenlök, finhackad
15 g smör
¼ tsk salt
en nypa peppar
1 dl kycklingbuljong
Tina ärtorna så de går isär. Koka upp smör, vätska lök och kryddor. Lägg i ärtorna och låt koka under lock i 5-6 minuter eller tills de är mjuka. Ta av locket och låt vätskan koka bort. Smaka av.
Här lägger jag i isbergssallad hackad i cm-stora bitar, ca 1 dl.
Att steka fisk på bästa sätt kan ICA-kurirens Måns lära dig
Sandefjordsmör
Receptet kommer från Fiskbilen och tar 10 minuter att göra. Som ärtorna ungefär.
Ingredienser
Grädde 1,5 dl
Smör 150 g
Citronsaft 1 msk
Färsk persilja, finhackad 2 msk
Salt
Peppar
Gör så här:
Sandefjordsmör är en traditionell norsk sås som passar ypperligt till kokt hälleflundra, kokt torsk och många andra fiskrätter. Så här gör du: Koka upp grädde och reducera till hälften. Vispa ned kallt smör, lite åt gången tills såsen tjocknar. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Ha i finhackad persilja precis före servering.
Till detta serveras även kokt potatis men vi glömde citronklyftan.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...