Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 26 november 2009

Stekt fisk med franska ärtor och norsk sås

Av Lena - 26 november 2009 14:07

Innan du börjar läsa och slutar för att det är för myckat text så; det blev JÄVLIGT GOTT!!!


Franska ärtor, "petits pois lardons", ska egentligen innehålla rökt fläsk men det har jag inte, bara bacon. Då var det bättre att låta bli sa min vän Emil som bott mycket i Frankrike och vet hur det SKA smaka.

Man kan ju ha skinka ”petits pois au Jambon” men, äh, jag tar bara med isbergsalladen.

Teorierna (recepten på nätet) är av två åsikter. Koka ärtor och lök i lite vatten eller smälta löken i smör och sedan i med ärtorna. I ”Det goda franska köket” finns flera olika varianter beroende på ärtornas kvalitet men då handlar det om färska ärtor.

Plus att det som verkligen heter à la Française ska redas med beurre manié (smörmjölblandning).

Det enda receptet för frusna var bara hur man skulle få bättre smak på dem.


Och snacka om att man gör sig till en vanlig torsdag. Fast torsdagar brukar ju vara ärtdagar och varför inte franska ärtor i stället för gula som soppa?


Enligt ”Det goda franska köket” plus lite sallad i


250 g frusna gröna ärtor

1msk schalottenlök, finhackad

15 g smör

¼ tsk salt

en nypa peppar

1 dl kycklingbuljong


Tina ärtorna så de går isär. Koka upp smör, vätska lök och kryddor. Lägg i ärtorna och låt koka under lock i 5-6 minuter eller tills de är mjuka. Ta av locket och låt vätskan koka bort. Smaka av.

Här lägger jag i isbergssallad hackad i cm-stora bitar, ca 1 dl.


Att steka fisk på bästa sätt kan ICA-kurirens Måns lära dig


Sandefjordsmör

Receptet kommer från Fiskbilen och tar 10 minuter att göra. Som ärtorna ungefär.


Ingredienser

Grädde 1,5 dl

Smör 150 g

Citronsaft 1 msk

Färsk persilja, finhackad 2 msk

Salt 

Peppar



Gör så här:

Sandefjordsmör är en traditionell norsk sås som passar ypperligt till kokt hälleflundra, kokt torsk och många andra fiskrätter. Så här gör du: Koka upp grädde och reducera till hälften. Vispa ned kallt smör, lite åt gången tills såsen tjocknar. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Ha i finhackad persilja precis före servering.


Till detta serveras även kokt potatis men vi glömde citronklyftan.

     

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards