Direktlänk till inlägg 1 december 2009
Idag är det pastadag. Ibland är det trixigt att under veckans vardagar få in både pasta, soppa, fisk x 2, meatless Monday och vegetariskt samtidigt som man ska använda det som finns hemma OCH laga det man har lust att äta! Alltså utan att det blir tjatigt. Det finns så många recept jag vill prova och det finns så himla många gamla favoritrecept jag har som jag vill göra igen. Livet ÄR för kort för att hinna laga/äta allt jag vill! Carbonara har jag inte lagat på minst ett par år så nu e de dags. Hade visst glömt att det fanns i min jakt nytt jag är nyfiken på.
Läste att alla Carbonara betyder ”på kolarhustruns vis” och att svartpepparkornen symboliserar kolet. Vad vet väl jag mitt arma kräk?
Recepten är många. Vissa hävdar att man absolut inte har grädde i och andra att det ska vara fläsk i ställer för bacon. Jag struntar i vilket och gör som jag vill och det brukar bli så bra så!
Parmesan: På en äkta Parmesan står det Parmigiano Reggiano, annars finns den billigare Grana padano som är mildare och har lite annan konsistens.
Alltså till 3-4 portioner:
400 g spagetti
200 g rökt bacon (eller sidfläsk)
2 ägg
3 äggulor
70-80 g riven parmesan
1 dl vispgrädde (kanske mer. kolla hur det blir)
grovmalen svartpeppar
Strimla baconet och stek det utan fett.
Koka pastan enl. förpackningen under tiden.
Vispa ihop lätt ägg, äggulor, blanda i ost och grädde.
Låt pastan rinna av men bara snabbt. Aningens vatten ska vara kvar.
Blanda allt i pastakastrullen någon minut på svag värme. Strö lite riven parmesan över och rejält med grovmalen svartpeppar.
Servera med extra ost och peppar på bordet.
Det var länge sedan jag följde receptet slaviskt för jag brukar ta extra ALLT! Det här räcker till tre portioner, inte personer!
Sambon blev mätt, han fick en matlåda och jag fick ta två mackor efter maten och annat till lunch i morgon.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...