Direktlänk till inlägg 2 december 2009
Har ju tidigare skrivit om min vetenskapliga undersökning vad det gäller hur mycket trattisar tappar i vikt vid torkning. Hur mycket torkade ska man använda som motsvarar viss vikt/volym färska?
Klart är ju att vikten på de färska beror på vilket väder det varit när man plockar dem. Ju blötare vädret varit desto mer väger svampen. Men när vi plockade trattisarna så hade det varit regn tidigare men var fint sedan ett tag. Svamparna var ”medelfuktiga”. Spänstiga och lagom fuktiga. Lättrensade.
Jag har nu vägt in hur mycket en liter färska på 200 gram väger som torkade.
19 gram blev det.
Nu vet jag hur mycket av mina torkade jag ska använda när jag använder recept där det är noga med mängden. Hur ofta är det? Äh, det var lite kul att kolla!
Edit:
Recept då? Svampsorterna är ofta (inte alltid) utbytbar mot annan svamp.
Trattkantarellsoppa med parmesanchips
Köttfärslimpa med trattkantareller både i och till
Gratinerad fläskfilé med svampstuvning
Trattkantarellsoppa - första försöket
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...