Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 7 december 2009

Livets salt

Av Lena - 7 december 2009 21:16

Jod är ett måste, annars får man struma. Förr var det nästa alltid tillsatt jod i saltet som livsmedelsfabrikanterna använde men det är inte så längre

av besparingsskäl (kan man anta?).

Därför använder jag alltid jodberikat vanligt koksalt när jag kokar potatis och grönsaker.


Jag använder även vanligt koksalt när jag smakar av såser och grytor på slutet eftersom det löser sig snabbast, även om jag har hört att det tar ca 4 minuter innan den verkliga saltsmaken känns.

Man måste också ha riktigt koksalt när man gravar.


Men sen är det fritt fram att älska saltsorter! Jag har flera kärlekar.


Vanligt grovsalt för rengöring av gjutjärnskärl och när man fast maten så det blivit en svart gegga i botten.


Medelgrovt havssalt i kvarn till matlagningen rent allmänt. På kött och fisk, i gratänger och liknande och vid bordet.

  


Jag har alltid Falks Gourmet flingsalt i en skål på bordet. Särskilt gott på kokta grönsaker.


På en macka med tomater är det ren vällust att vrida runt kvarnen med Skärgårdssalt från Jane’s kryddbod i Nynäshamn. Det innehåller förutom franskt kvarnsalt även dragon, basilika, timjan, tomat och vitlök.

  


Till extrafint har jag ett franskt gourmetsalt, "Fleur de Sel de Camargue", som är så gott att man kan ta sig ett korn bara för att! Det fick jag av en vän efter att han varit i Frankrike. Flera gånger var han där och han hade med sig en burk varje gång. Nu åker han inte dit mer men jag vet att det finns på NK i Stockholm och i vissa mindre butiker som har lite roligt sortiment. Delikatessbutiken ”Lilla Europa” här i Falun tyckte jag hade en sådan burk stående i hyllan. Hade dock inte möjlighet att köpa den då. Det jag har kvar i min burk är bara ett bottenskrap tyvärr. Det är nog en av de få lite lyxiga saker jag verkligen njuter av!

  


I somras köpte vi Falks gourmet flingsalt ”smoke”. Aldrig mer smaksatt salt! ”Med smak av” brukar betyda att det är annat än smakämnen och det här saltet var inte gott!


Salta tips från Jozo!


Falksalt's sida kan man bland annat läsa följande:


"När du använder salt till exempel i en färs och inte tillagar denna direkt utan blandar den och sedan sätter in den rå i kylen för att forma och steka den dagen efter så rimmar saltet färsen och den behåller sin röda färg även då färsen är färdig temperaturmässigt. Med andra ord, det spelar ingen roll om du lyckas få upp temperaturen på pannbiffen till 150grader, den kommer ändå se rå ut på insidan även om den är långt mer än klar."

(Detta sista till min sambo som klagade på att köttfärslimpan var rosa i mitten och knappt vågade äta den ;) Smeten hade fått stå och mogna några timmar i kylen innan den gick i ugnen)

 

 




 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

8 december 2009 00:35

Salt är livet!
Jag håller helt med om att smaksatta saltprodukter är öken, chili, citron & rök. Den enda jag verkligen har fastnat för efter matmässan nu i höstas är Falksalt fling med Karl-Johan som är så klockren i rotfrukter och husmanskost. Ingen kemisk smak :)

http://receptomaten.blogspot.com/2009/11/meatless-monday-rotsakssoppa.html
Rosmarinsaltet är nästan okej.

Bra info om köttfärslimpan, tack där!

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

8 december 2009 07:52

Det där med köttfärslimpan visste inte jag heller förut. Har noterat att det blivit så men jag har ju vetat att den måste vara klar. Nu kan jag slå sambon på näsan! *fniss*

 
Filifjonkan

Filifjonkan

8 december 2009 08:32

Ja det där med salt och köttfärs stående i kylen det visste jag för just som du sa rött hur man steker den fniss,,salt ja det är livsviktigt har ju problem att behålla Na-nivån (salthalten) och låg salthalt om sagt gör en bra kryckig snabbt. ha det så bra denna gråa dag

http://filifjonkan-se.bloggagratis.se/2009/10/09/2063947-nu-fungerar-det-450x450-sa-da-ar-filifjonkan-pa-banan-igen-enl-texten/#kommentarer

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skapa flashcards