Direktlänk till inlägg 10 december 2009
Jon Hansson hade detta recept på nätet vid tillfälle. Han skrev så här:
”Här är ett recept som vi fått låna av Länsservice som driver sjukhusköket i Gävle. Tårtan som såldes på sjukhuset blev så populär att de andra bagarna i området protesterade mot konkurrensen.”
Jag gjorde den i oktober och den var verkligen god. Nästa gång ska jag ändå göra en ändring; Kaviarröran ska vara runt hela tårtan och i två lager medan skinkröran bara ska vara i ett lager. Mycket kaviarröra blir det annars. Jag kommer att minska kaviarröran med en fjärdedel och dubbla skinkröran som får vara på två lager.
Jag fick dessutom värsta problemet. Svärmor ska ha laktosfritt och den laktosfria crème fraichen var så rinnig. Ändå så var jag noga med att inte röra den för mycket för jag vet att den blir lös då. Det var knappt den stannade kvar på kanterna.
Smörgåstårta med räkor
(15 bitar)
12 skivor landgångsbröd
Kaviarröran:
5 dl majonnäs
5 dl crème fraiche
1/3 stor purjolök, finhackad
1,25 dl kaviar
40 g hackad dill
Skinkröran:
3 dl grädde
2 hg rökt skinka, mald
0,5 msk pepparrot
Garneringen:
250 g skalade räkor
3 ägg
160 g svart kaviar
1/2 gurka
1 knippa dill
1 citron
1 huvud isbergssallad
1 tomat
Gör så här:
Hacka purjolöken
Blanda samman majonnäs, crème fraiche, purjolök, kaviar och dill i en skål.
Vispa grädden.
Skär skinkan i små bitar och mixa till färs.
Blanda vispad grädde, skinka och pepparrot i en andra bunke.
Lägg ut 3 skivor landgångsbröd bredvid varandra.
Lägg på ett lager av kaviarröran, sedan 3 skivor bröd till,
ett lager av skinkröran, 3 skivor bröd till och ett lager av kaviarröran.
Toppa med de 3 sista skivorna bröd och bred slutligen kaviarröran över
hela tårtan.
Plasta in och ställ i kylen över natten.
Garneringen:
Hårdkoka och dela äggen. Hacka vitan och tryck gulan genom en sil.
Skär gurka i tunna skivor som ska sitta runt tårtan.
Lägg räkor, hackad äggvita, äggula och svart kaviar i diagonaler över tårtan.
Skär citronskivor och gurkskivor och garnera ovanpå tårtan, gör en tomatros
och lägg ovanpå.
Hacka salladen och lägg på fatet runt om tårtan.
Det är mina barn som har skött garneringen!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...