Direktlänk till inlägg 22 december 2009
Köttfärssås, béchamelsås, gröna lasagneplattor och parmesan.
350 g köttfärs
1 stor gul lök
1 selleristjälk
1 slurk rödvin i maten och i kocken!
3 msk tomatpuré
1 burk hela tomater
2 tsk korianderfrön, mortlas
2 tsk basilika
2 tsk oregano
2 tsk timjan
Ett par dl buljong
Ett par pressade vitlöksklyftor om man så vill.
50 g smör
50 g mjöl (ca 6 msk)
1,1 liter mjölk
2-3 dl riven ost
Hacka den gula löken och selleristjälken fint.
Bryn på svag värme i hälften olja och hälften smör.
Tillsätt köttfärsen och bryn med tills den fått fin färg under ständig omrörning.
Häll i rödvinet och låt det koka in och tillsätt därefter tomaterna, tomatpurén, låt det puttra in lite och därefter buljongen och korianderfröna.
Smaka av med salt (försiktigt ifall du behöver tillsätta mer buljong) och vit- eller svartpeppar från kvarn.
Låt det hela puttra på väldigt svag värme i ett par timmar. Rör om ibland och späd med lite mer buljong så det inte kokar torrt.
På slutet smular du i örtkryddorna och pressar eller river i vitlöken.
Béchamelsåsen:
Smält 50 gram smör och rör i 50 gram mjöl. Späd med 1,1 liter mjölk, lite i sänder. Smaka av med salt och låt puttra i 10 minuter på svag värme. Tag kastrullen från plattan och smält i 2 dl riven ost.
Varva vitsås, plattor, köttsås, vitsås, aningens riven parmesan, plattor, köttsås, vitsås osv. tills du har slut på ingredienserna. Plattor, vitsås och ost överst.
Gratinera i ugn enligt anvisningarna på paketet med lasagneplattor.
Lisa Förare Winbladh skriver om sellerins förträfflighet här!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...