Direktlänk till inlägg 25 december 2009
Trix i köket
Till lufisken på juldagen
Att göra en béchamelsås (vitsås) går på några, eller fem, minuter. På många ställen läser man att man ska fräsa smör och mjöl, späda med mjölk och koka ihop några minuter. Fine!
Men! En riktig god sauce Béchamel, som du minns efteråt, antingen du serverar den till lutfisk eller som grund med örter i eller något annat – den tar sin tid.
Grunden är 3 msk vetemjöl och 3 msk smör och 5 dl vätska, antingen standardmjölk eller gräddmjölk.
Självklara kryddor och salt, nymalen vitpeppar och aningen nyriven muskot.
Smält det mesta av smöret och ta kastrullen från plattan. Tillsätt mjölet och rör om tills du har en slät smet. Tillsätt lite av mjölken under omrörning och sätt tillbaks kastrullen på plattan på svag värme. Fortsätt att skvätta i mjölken under omrörning och se till att du har värme nog att den tjocknar men inte bränns. När all mjölk är i så tillsätter du resten av smöret, låter såsen sakta koka upp på svag värme och låter sedan såsen stå på svag värme i 10-15 minuter under tiden som du rör i botten så den inte bränns. Slutligen låter du såsen få ett sista uppkok samtidigt som du rör om och har i salt och vitpeppar ur kvarn. Kom ihåg att det tar ca 4 minuter innan saltsmaken framträder helt. Avsluta med att röra i en extra tsk smör. Smaka av, smaka av och smaka av!
Gör du såsen i förväg så den får kallna helt innan då ska ha den så får du troligtvis späda den lite till.
Nu har du en riktigt bra sås! Den är utan mjölsmak och den har bra smörsmak. Du får säkert en bra béchamelsås på enklare/lättare/snabbare sätt men den här blir garanterat riktigt perfekt!
En béchamelsås ska vara lika god på tungan som en bra rödvinsreduktion fast på annat sätt. Man ska känns smör, sälta, grädde och rundhet!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...