Direktlänk till inlägg 27 december 2009
Vi firade ju jul hos svärisarna och lämnade lite rester när vi åkte hem igår. Bland annat det som var kvar av Janssons frestelse och omeletten. Jansson gör jag senare idag eller i morgon men omeletten blir sen lunch idag så min kära son får något gott i magen innan han åker hem till Nynäs igen.
Ugnsomelett med kantarellstuvning, 4 portioner
Först kantarellstuvningen.
Jag tog fram en påse förvällda kantareller ur frysen, ca 2 dl, som jag tinade över en sil så spadet blev för sig. Spara spadet!
Hackade en halv schalottenlök ganska fint.
Fräste (ångade av) svampen med en tsk smör.
När svampen var lite torrare så la jag i en bättre klick (riktigt så klart) smör och lät svampen fräsa några minuter. Sedan lät jag den hackade löken gå men ytterligare en stund tills den var mjuk.
Jag strödde över ca 1 dryg msk vetemjöl, rörde runt och spädde med det avrunna svampspadet och en slurk (riktig) grädde. Jag lät det koka ihop en aning sedan hällde jag i en skvätt vatten och mer grädde tills det hade blivit som en stuvning. Saltade och vitpepprade ur kvarn och lät min son smaka av. Ha sa att det var bra. Då fick det puttra på svag värme några minuter till.
Ugnsomeletten
Smörj en eldfast form.
Knäck 6 ägg i en skål. Häll i 6 dl vätska, antingen vispgrädde och vatten eller bara mjölk.
Salta (1 tsk blev lagom) och peppra och vispa det hela lätt.
Häll i formen och grädda i 25-30 minuter i 175-200°
Om du vill kolla om den är klar, titta in genom ugnsluckan samtidigt som du stöter till spisen hårt. Dallrar den illavarslande, låt den stå någon minut till.
Lägg på svampstuvningen, ät och njut!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...