Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 27 december 2009

En alldeles perfekt Janssons frestelse för två personer.

Av Lena - 27 december 2009 22:11

Vad är väl en bal på slottet mot en god Jansson?

Ja, om den här är perfekt för alla vet jag inte men den är förbannat god!


Min mamma äter Jansson med färsk barkis som har frasig skorpa och ett lager Bregott på.

Min gode vän Emil, tillika kock, samt min son äter Jansson med ett ägg! Koka ägget i 3 minuter. Vitan, eller det mesta av den, är fast och gulan lös. Skala ägget och lägg det på Jansson-högen på tallriken och hacka lite och kleta runt.

Jag vill ha den ā la naturell fast med en klick Bregott på. Exakt som med kålpudding. Jag klickar inte så mycket smör på rätten innan den ska i ugn. Tar hellre en klick smältande Bregott på när maten är på fatet!

Sambon vill ha sin Jansson med kött! Prinskorv och köttbullar till.


Vissa kör med mjölig potatis och andra med fast.

Vissa har i rå lök och andra smälter löken med smör.

Vissa tar inte med ansjovisspadet …

Vissa har en massa vitpeppar i …

Vissa använder inte den riktiga ”Grebbestad ansjovis original” som förr hette hummeransjovis men det ordet fick de väl ta bort eftersom det inte var någon hummer i ansjovisen!

Vissa har ströbröd på …

Vissa blötlägger potatisen så stärkelsen går bort ...

Vissa skär potatisen i stavar …

… medan vissa strimlar potatisen med månlandare …

MEN:

De värsta avarterna använder margarin istället för smör och kör med lättgrädde och/eller mjölk istället för riktig 40 %-ig vispgrädde. Detta går fetbort!


Sätt ugnen på 175°

Skala och finhacka två normalstora gula lökar.

Smält löken i en bra klick riktigt smör i en stekpanna. Salta lätt så det drar ut vätskan och att löken inte får färg.

Under tiden:

Öppna en burk Grebbestad ansjovis och häll av spadet i en skål. Dela fiskarna i tre delar var.

Ställ löken åt sidan när den blivit lite genomskinlig.

Smörj en lagom form med smör.

Skala 700 gram (oskalad vikt) potatis och lägg på hushållspapper att rinna av.

Strimla potatisen i en månlandare (råkostkvarn).

Lägg hälften av potatisen i formen, fyll på med löken och ansjovisbitarna

  

och lägg på resten av potatisen.

    

Vitpeppra ur kvarn bara en aaaning!

Ställ in i ugnen och sätt timern på 25 minuter.

När timern plingar tar du ut formen och häller på ansjovisspadet som du blandat med 2-3 dl vispgrädde. Grädden ska nå upp till halva formen så du kanske behöver mer än detta.

In i ugnen igen. Ställ timern på 20 minuter.

Ta ut formen och pudra över med ströbröd. Ställ in i ugnen och sätt timern på 20 minuter.

När timern plingar tar du och kollar upp läget med Jansson vad det gäller vätska och färdighet.

Säkert ska du ställa timern på 10-20 minuter igen fast kanske med folie på slutet.


KLART!


  


Just den här ansjovisen och i den här balansen gör att rätten funkar med vissa rödviner. Jag har dock inga förslag på vinsorter. Fråga bolaget. Öl och nubbe funkar alltid!

 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

28 december 2009 01:25

Ja tack till Jansson - blir nog en imorr redan, fruga bar hem grejerna för några dagar sedan och hade den där speciella blicken.. *mums*

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

28 december 2009 01:35

Min är säkert nästan lika god som din ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards