Direktlänk till inlägg 27 december 2009
Vad är väl en bal på slottet mot en god Jansson?
Ja, om den här är perfekt för alla vet jag inte men den är förbannat god!
Min mamma äter Jansson med färsk barkis som har frasig skorpa och ett lager Bregott på.
Min gode vän Emil, tillika kock, samt min son äter Jansson med ett ägg! Koka ägget i 3 minuter. Vitan, eller det mesta av den, är fast och gulan lös. Skala ägget och lägg det på Jansson-högen på tallriken och hacka lite och kleta runt.
Jag vill ha den ā la naturell fast med en klick Bregott på. Exakt som med kålpudding. Jag klickar inte så mycket smör på rätten innan den ska i ugn. Tar hellre en klick smältande Bregott på när maten är på fatet!
Sambon vill ha sin Jansson med kött! Prinskorv och köttbullar till.
Vissa kör med mjölig potatis och andra med fast.
Vissa har i rå lök och andra smälter löken med smör.
Vissa tar inte med ansjovisspadet …
Vissa har en massa vitpeppar i …
Vissa använder inte den riktiga ”Grebbestad ansjovis original” som förr hette hummeransjovis men det ordet fick de väl ta bort eftersom det inte var någon hummer i ansjovisen!
Vissa har ströbröd på …
Vissa blötlägger potatisen så stärkelsen går bort ...
Vissa skär potatisen i stavar …
… medan vissa strimlar potatisen med månlandare …
MEN:
De värsta avarterna använder margarin istället för smör och kör med lättgrädde och/eller mjölk istället för riktig 40 %-ig vispgrädde. Detta går fetbort!
Sätt ugnen på 175°
Skala och finhacka två normalstora gula lökar.
Smält löken i en bra klick riktigt smör i en stekpanna. Salta lätt så det drar ut vätskan och att löken inte får färg.
Under tiden:
Öppna en burk Grebbestad ansjovis och häll av spadet i en skål. Dela fiskarna i tre delar var.
Ställ löken åt sidan när den blivit lite genomskinlig.
Smörj en lagom form med smör.
Skala 700 gram (oskalad vikt) potatis och lägg på hushållspapper att rinna av.
Strimla potatisen i en månlandare (råkostkvarn).
Lägg hälften av potatisen i formen, fyll på med löken och ansjovisbitarna
och lägg på resten av potatisen.
Vitpeppra ur kvarn bara en aaaning!
Ställ in i ugnen och sätt timern på 25 minuter.
När timern plingar tar du ut formen och häller på ansjovisspadet som du blandat med 2-3 dl vispgrädde. Grädden ska nå upp till halva formen så du kanske behöver mer än detta.
In i ugnen igen. Ställ timern på 20 minuter.
Ta ut formen och pudra över med ströbröd. Ställ in i ugnen och sätt timern på 20 minuter.
När timern plingar tar du och kollar upp läget med Jansson vad det gäller vätska och färdighet.
Säkert ska du ställa timern på 10-20 minuter igen fast kanske med folie på slutet.
KLART!
Just den här ansjovisen och i den här balansen gör att rätten funkar med vissa rödviner. Jag har dock inga förslag på vinsorter. Fråga bolaget. Öl och nubbe funkar alltid!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...