Direktlänk till inlägg 1 januari 2010
I min receptbok, med mina bästa recept, går den under namnet ”Emilsons kaneltårta” men det är bara för att min gode vän Emil gav mig receptet som han fått från sina föräldrar som fått det från … eller de har i alla fall bakat den i många år. Hos dem heter den kaneltårta rätt och slätt men ett rättvist namn vore ”en jävla god kaka”!
Den smakar som den ljuvaste äppelkaka men den har aldrig varit ens i närheten av en nyttig frukt utan är fylld av socker, grädde och smör.
KANELTÅRTA
140 gram vetemjöl
5 gram bakpulver
1 knivsudd salt
1 tsk socker
60 gram rumsvarmt smör
Arbeta ihop ovanstående till en grynig massa.
Tillsätt ½ dl mjölk.
Forma till en boll. Kavla ut till en 3 mm tjock platta. Smöra och mjöla en pajform som är lagom för ändamålet ifråga.
Lägg i degen, platta till och ta bort luftbubblorna. Picka botten. Vik in och ner kanten på degen.
Blanda 100 gram strösocker med 2 tsk mjöl och häll i formen. Sprid ut. Häll på 2,5 dl vispgrädde. Blanda runt med fingrarna så det täcker botten och en bit upp på sidorna. Pudra över med kanel.
Lägg på några klickar smör så det blir rättvist fördelat.
Grädda ½ timme i 200-220 °
Låt svalna
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...