Direktlänk till inlägg 2 januari 2010
En bra QUICHE LORRAINE
Mängden skinka och ost kan variera men idag blev det så här:
Pajdeg till en paj:
3,5 dl vetemjöl special
150 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
1 krm salt
Till fyllning:
½ strimlad purjo (150 g)
200 g rökt skinka
250 g vällagrad ost
Äggstanningen:
4 stora ägg, helst ekologiska
4 dl vispgrädde
3-4 krm salt
rejält med vit- eller svartpeppar ur kvarn
Sätt ugnen på 200 grader.
Gör först pajskalet.
Skär kylskåpskallt smör i bitar.
Arbeta mjöl och smör snabbt till smulor. Tillsätt vatten och gör en boll.
Använd matberedare för det BLIR bättre!
Kör mjöl och smör till smulor. Tillsätt vattnet och kör tills det blir en formbar deg.
Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 24-28 cm diameter).
Kyl hela pajformen ½ timme eller 10 minuter i frysen.
Stick hål över botten med en gaffel.
Grädda i 15 minuter.
Pensla med lite vispat ägg på slutet som skydd mot den blöta fyllningen.
Det var det lätta sättet men det blir bättre så här!
Jag vispar upp äggen till äggstanningen först och använder det till att pensla med och gör därefter färdigt stanningen.
Riv osten och strimla skinkan och purjon.
Smält purjon i lite smör utan att den tar färg. Låt skinkan gå med lite på slutet.
Lägg skink-purjon i botten, sedan osten och häll över äggstanningen.
Grädda på 200 grader i 30-50 minuter beroende på hur hög pajen är.
Dubbel sats räcker lagom till en långpanna.
God kall sås till pajen:
3 dl gräddfil
1(-2) msk fransk senap
3 msk finhackad färsk eller 1 msk torkad timjan
salt peppar
Tips för att undvika att fyllningen blir vattnig:
Bryn skinkan lite lätt före du har i den.
Använd bara grädde, inte mjölk.
Vispa inte äggstanningen för mycket så du slår sönder äggtrådarna. Slå bara några slag med en gaffel.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...