Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 2 januari 2010

Quiche Lorraine

Av Lena - 2 januari 2010 20:08

En bra QUICHE LORRAINE


Mängden skinka och ost kan variera men idag blev det så här:


Pajdeg till en paj:


3,5 dl vetemjöl special

150 g smör eller margarin

3 msk kallt vatten

1 krm salt


Till fyllning:


½ strimlad purjo (150 g)

200 g rökt skinka

250 g vällagrad ost


Äggstanningen:


4 stora ägg, helst ekologiska

4 dl vispgrädde

3-4 krm salt

rejält med vit- eller svartpeppar ur kvarn


Sätt ugnen på 200 grader.


Gör först pajskalet.

Skär kylskåpskallt smör i bitar.

Arbeta mjöl och smör snabbt till smulor. Tillsätt vatten och gör en boll.

Använd matberedare för det BLIR bättre!

Kör mjöl och smör till smulor. Tillsätt vattnet och kör tills det blir en formbar deg.

Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 24-28 cm diameter).

Kyl hela pajformen ½ timme eller 10 minuter i frysen.

Stick hål över botten med en gaffel.

Grädda i 15 minuter.

Pensla med lite vispat ägg på slutet som skydd mot den blöta fyllningen.


Det var det lätta sättet men det blir bättre så här!


Jag vispar upp äggen till äggstanningen först och använder det till att pensla med och gör därefter färdigt stanningen.


Riv osten och strimla skinkan och purjon.

Smält purjon i lite smör utan att den tar färg. Låt skinkan gå med lite på slutet.

Lägg skink-purjon i botten, sedan osten och häll över äggstanningen.

Grädda på 200 grader i 30-50 minuter beroende på hur hög pajen är.


    


Dubbel sats räcker lagom till en långpanna.




God kall sås till pajen:

3 dl gräddfil

1(-2) msk fransk senap

3 msk finhackad färsk eller 1 msk torkad timjan

salt peppar


  


Tips för att undvika att fyllningen blir vattnig:

Bryn skinkan lite lätt före du har i den.
Använd bara grädde, inte mjölk.
Vispa inte äggstanningen för mycket så du slår sönder äggtrådarna. Slå bara några slag med en gaffel.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards