Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 14 januari 2010

Den undergörande kycklingsoppan

Av Lena - 14 januari 2010 10:36

Fick en artikel och ett recept av min mamma. I korthet går det ut på att långkokt kycklingsoppa faktiskt hjälper mot förkylning.

”Det judiska penicillinet” kallas kycklingsoppa ofta, enligt artikeln.


Läkaren och filosofen Moses Maimonides, verksam som livmedikus vid den egyptiske sultanens hov, var till exempel en varm förespråkare för soppa gjord på antingen höna eller tupp; ”Hjälper mot allt från hemorrojder till förstoppning och spetälska – men framför allt mot förkylning”, menade han.


En läkare, doktor Stephen Rennard, lungspecialist och verksam vid medicinska fakulteten vid universitetet i Nebraska i USA blev nyfiken. Han beslöt att göra ett experiment i sitt laboratorium. Doktor Rennard tog sin hustrus hemgjorda kycklingsoppa och tillsatte den till de vita blodkroppar som går till attack när kroppen angrips av ett virus.

Det visade sig då att kycklingsoppan faktiskt lugnade ner aktiviteten hos de vita blodkropparna! Resultatet var otvetydigt och faktum är att när doktorn och så testade konserver med kycklingsoppa fick han i en del fall fram ännu bättre resultat. Varför soppan har effekt lyckades han dock inte få fram något svar på.

Studien väckte stor uppmärksamhet och gav upphov till många rubriker i amerikansk press även om många läkare förhöll sig skeptiska.


Kycklingsoppa mot förkylning - en annan variant


Hemmets Journals matskribent Ebba Lönnbrink har tagit fram ett recept. Här ska man absolut göra soppan på en hel kyckling. Mycket av kraften som en sjukling behöver finns i skrovet och skinnet.


Det här behövs:

 

1 kyckling

morötter

palsternacka

gul lök

2 liter vatten

1 lagerblad

timjan

1 vitlöksklyfta

persilja

salt och peppar

några svartpepparkorn

(jag tar även med en selleristjälk)

 

Gör så här:

 

Lägg kycklingen i en stor gryta.

Tillsätt tärnade morötter, palsternacka och gul lök. Häll i två liter vatten. Lägg gärna lagerbladet, vitlöksklyftan, persiljan, timjan och svartpepparkornen i en bit gasväv som knyts ihop innan den läggs i grytan och sedan lätt kan fiskas upp. Soppan ska koka länge – 1,5-2 timmar. Sen tas kycklingen upp, köttet strimlas och läggs tillbaka i grytan med hackad persilja, salt och peppar.


Man kan lägga hela kycklingen i en tvättpåse! Kycklingen håller inte ihop efter 2 timmar i kokvattnet. Rennards fru lägger kycklingen i gasväv.


En annan variant (vilket jag föredrar) är att ta upp kycklingen efter 1 timme, rensa ur köttet, sila buljongen och spara grönsakerna och lägga till baka skrov och skinn för att koka ytterligare 1 timme. S

Jag småtärnar heller inte grönsakerna utan delar i bitar.

   Totalrensat kött. Jag drar "utmed" köttet för att få bort minsta daller.


Å sedan tillbaks med skinn, skrov och grönsaker i grytan för att koka 1 timme till!

  

Rennards fru hade ju i hela grönsakerna, vilket du kan se på filmen där hon lagar sin soppa live! Ja, hon mixar ju soppan sen.


När buljongen är klar silar man av den, gärna i silduk, kyler den och lyfter av fettet som samlats överst. I alla fall gör jag så. Vill du kan du klara den men då kanske lite av nyttigheterna försvinner.

Klara buljong så här:

Vispa en äggvita till ett hårt skum. Koka upp buljongen och vispa ner äggvitan. Låt den sjuda 3 minuter under vispning. Sila försiktigt genom silduk eller fin sil.

Sedan i med kycklingköttet och grönsakerna, koka upp och njut.


Soppan blir fantastiskt mustig och god trots enkla ingredienser.

  


Doktor Rennards fru lagar sin soppa här:



Fast det var ju pytt-i-panna vi skulle ha till middag så nu ska jag tärna mat! Soppan kokade jag eftersom sambon och hans son är dyngförkylda.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skapa flashcards