Direktlänk till inlägg 17 januari 2010
Du och jag, Jamie! Jamie Oliver och jag har inlett ett samarbete fast det vet han inte.
Jag lagade kyckling enligt några av hans tankegångar för ett tag sedan och nu blir det fisk. Såg ett av hans matprogram och blev så sugen att jag tittade på reprisen och antecknade vad han hade i.
Kladdlapp + mitt halvsenila minne ska nog få ihop det.
På lappen står det: bottna med fisk (lättrökt) ånga spenat, sås, lök, morot, olja, grädde 2,5, 1 tsk senap, ost 2 dl cheddar, persilja, citron saft av 1, stampad potatis, smör/olja, 5 stora pot, i bitar 2 ägg, 230 g 25 m. Men det var kladdlappen det! Får se hur det går? Kokta ägg i klyftor skippar jag
Får se hur jag får ihop det. Fisken han använde var tydligen rökt. Jag har inte ens letat i butiken utan jag köpte ett bacon i stället. Den måste jag steka allra sist annars hinner jag äta upp den innan maten hamnar i ugnen.
Jag köpte en stor påse (225 g) färsk spenat. Nu råkade ”någon” (moi?) rubba reglaget för temp i kylen så spenaten är en fryst klump. Får tina den i kallvatten så den blir ursköljd, den skulle ångkokas sedan.
Potatisen ska kokas för att stampas med stöt och försiktigt läggas på hela rätten innan den går i ugnen så den behåller sin fluffighet och får crisp på ytan. Den skulle visserligen blandas med lite olivolja först men jag tar smält smör.
Både ost och pressad citron i såsen kan bli kul ihop med spenaten sen. Fast jag undrar om det verkligen skulle vara morot i? Minns jag fel? Kanske det var stjälkselleri? Minneslucka nr 24 å nu e de julafton!
5-600 g Alaska pollok filéer, de var byxade och klara, i bitar
1 gul lök, mycket finhackad
1 morot, mycket små tärningar
smör
3 dl vispgrädde
2 dl riven cheddar
1 tsk Jonnys senap
2 tsk Slotts grov senap
en näve hackad persilja
saften av ½ citron
peppar
vatten
800 g potatis
225 gram färsk bladspenat
1 1/2 pkt bacon, finstrimlad och stekt
lite smält smör
Bryn lök och morot i smör. Häll i grädden och låt det koka ihop ett litet tag. Tillsätt persiljan. Ha i osten och låt den smälta. Tillsätt senap och citronsaft och smaka av. Späd med lite vatten om såsen blir för tjock.
Sätt ugnen på 230°
Koka potatisen med en ånginsats för spenaten över. (Jag tinade spenaten i en stor gryta kallt vatten och det funkade bra!) Ånga spenaten i omgångar tills all spenat har krympt. Lägg över spenaten i ett durkslag vartefter så den rinner av.
När potatisen är klar, låt den ånga av, stöt med potatisstöt lite grovt.
Lägg fisken i en smord form och salta och peppra. Peta ner spenaten lite här och där och strö över baconet. Häll över såsen och fördela potatisen över med hjälp av potatisstöten. Det ska vara luftigt. Ringla över smöret.
Gratinera i ca 25 minuter ganska långt ner i ugnen.
Det blev supergott!! Snällt och runt och gott! Sambon vill att jag gör det igen och sambons son tog om extra!
Smått, smått
Fast jag hade lock över spenaten när jag ångade den.
Såsen blev så god!
225 gram spenat fick jag ånga i omgångar om det skulle få plats. Här är sista lilla busken!
Jag saltade lite mellan varven.
Hur det såg ut på tallriken kan vi lämna därhän!
Den fick 4 fenor av 5 den här gången. Får se hur det blir nästa gång.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...