Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 20 januari 2010

Egen stuvad färsk spenat med hemgjorda fiskpinnar

Av Lena - 20 januari 2010 21:45

Dagens middag blev så himla god! Panerad fisk med kokt potatis och stuvad färsk spenat. Jag har aldrig stuvat färsk spenat förr, bara stuvat fryst pellets. Panera gärna fisken i god tid.


Så här gjorde jag:


Skalade potatisen gjorde jag först och sen följande:


STUVAD FÄRSK SPENAT


1 påse färsk spenat, 225 g, räcker till 3-4 portioner

smör

grädde

mjölk

mjöl

salt

peppar

ev muskot


Skölj den färska spenaten i rikligt med vatten. Kolla så inga främmande växtdelar råkat slinka med.

Skaka av vattnet ur spenaten och lägg den i en gryta.

Låt vattnet ånga av på medelvärme tills spenaten krympt klart.

Ha i en klick smör som får smälta. Tillsätt vätska i form av en slurk grädde och mjölk tills du tycker vätskenivån är lagom, men inte för mycket.


Här satte jag på potatisen


Låt spenaten puttra ett tag under tiden som du gör en toppredning, dvs. skakar ihop lite mjöl med mjölk.

Skvätt lite redning i taget i spenaten, under omrörning, tills du tycker den är tjock nog.

Salta, peppra och ha ev i lite riven muskot. Dräll i lite citronsaft. Smaka av ordentligt tills du tycker det smakar smaskens. Klart! Låt stå till sig på småvarm platta men passa så det inte bränner eller så. Rörande slev i är ett bra redskap.


HEMGJORDA FISKPINNAR

(panera fisken kan man med fördel annars göra en halvtimma i förväg)


150 g fiskfilé per person

1-2 ägg

1/3 mjöl

2/3 ströbröd

salt peppar

ett par till tre klickar smör


Dela fisken i bitar och torka av dem. Visp upp ägg med en nypa salt. Saltet är för att ägget ska bli mindre trådigt så att hela vitan inte följer med hela första fiskbiten. Ha i fiskbitarna i ägget och vänd runt.


Sätt på en stekpanna på halvhög värme. 


Ta ett fat med tillräcklig bottenyta och ha i mjöl/ströbröd-blandning. Idag körde jag med enkelpanering.

Ta några fiskbitar i sänder och lägg i blandningen. Kör över med salt och vitpepparkvarn. Vänd runt fiskbitarna så de får ströet på alla sidor. Lägg dem på en plåt eller skärbräda. Fortsätt så tills alla fiskbitarna är panerade.


Lägg en bra bit smör i den nu varma stekpannan. När smöret fått ordentlig färg lägger du i fisk (inte hela pannan full) och steker till gyllene på båda sidor.


Du får reglera värmen efter hur bra din spis är men värmen ska vara hyfsad annars:

Alt 1: fisken blir bränd på utsidan och rå på insidan

Alt 2: fisken blir kokt på utsidan och som sågspån på insidan


Lägg över på ett varmhållet fat. Lägg en ny klick smör i pannan för varje omgång fisk.

Känn på potatisen med jämna mellanrum och häll av den när den är klar.

Kör med en stavmixer i spenaten.

Servera gärna med en citronklyfta


   Skölj spenaten och sätt den på medelvarm platta



Fast avlägsna främmande växtdelar först



Panera fisken



Ånga av

  



Stek fisken pö om pö i smör

  



Häll på vätska och börja red spenaten

  



Mixa med stavmixer. Fast det går lika bra med slingerväxter i stuvningen annars

  



Servera

  


 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

20 januari 2010 23:18

Vardagslyx. Punkt :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

20 januari 2010 23:23

Klart det är vardagslyx! Jag brukar göra fisken själv men inte använda färsk spenat

 
Filifjonkan

Filifjonkan

20 januari 2010 23:32

Hej Lena men blää det där med främmande växtdelar lät då inget vidare ser dem på bild om jag fattat rätt usch. Alltså spenat kan vara rätt så gott men jag ogillar den för den puttrar sig upp på väggen eller på min jumpers eller ar Lägger man på glaslocket tycker jag det vill klumpa ihop sig,,därför struntar jag i spenat rätt ofta fniss. Men bortsett från det så är smaken god ! Godnatt med sig sen då.

http://filifjonkan-se.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Lena

21 januari 2010 00:07

Fast när man kokar/stuvar färsk spenat så skvätter det inte som när man håller på med hackad från frysen!
Natti!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards