Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 25 januari 2010

Norsk fisksoppa

Av Lena - 25 januari 2010 23:31

Idag skalle vi börja matresan till olika länder. Tur jag började med fisksoppa eftersom jag är rätt sjuk. Hade aldrig orka laga något annat. Den var lättlagad så det räckte. Och en besvikelse. Smakade inget särskilt. Fast det syntes egentligen på receptet att den var snäll så jag får skylla på sjukdom (förkyld och nästan ingen smak). Dessutom var den så tjock i originalreceptet  att den mer var som tjock stuvning. Jag spädde på med lite vatten så den blev ätbar. Det står inget om att man ska krydda men åtminstone salt är nördvändigt. Att det är meatless monday gör ändå att det passade bra med fisk.



Ingredienser:

Torskfilé 400 g

Morötter 1-2 st

Liten gul lök 1 st

Purjolök 1 st

Fiskbuljong 1 dl

Smör 4 msk

Vetemjöl 4 msk

Mjölk 2 dl

Gräddfil 0.5 dl

Gräslök, finhackad 1 msk



Gör så här:

Tärna morötterna, hacka löken grovt och skär purjolöken i ringar.

Koka grönsakerna i fiskbuljongen så att de blir nästan mjuka.

Gör en redning av smör och vetemjöl och späd den sedan med mjölk

och fiskbuljong. Häll över alla grönsakerna i soppan.

Dela fisken i bitar som du lägger ner i soppan.

Låt fisken sjuda i soppan tills den är genomkokt.

Vispa ner gräddfilen i soppan.

Låt soppan koka upp och servera den med finhackad gräslök på toppen.

 
 
Ingen bild

Avataria

26 januari 2010 19:52

Hej
Sitter och surfar runt och letar efter recept på god mat. Tänkte börja hos dej. Ska ha en mycket god vän och hennes man på middag på lördag och har inte en aning om vad jag ska bjuda på...

 
Ingen bild

Lena

26 januari 2010 21:49

Ja du! Här är det ju mest husman och vardag. Gävle sjukhus smörgåstårta ;)

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

27 januari 2010 00:25

Att vara sjuk och tycka om eller inte om maten, usch jag vet precis.
Vad tror du om att du skulle haft i en eller två stänger av stjälkselleri tunt skuret tillsammans med lök och fräst detta till precis innan det börja ta färg och sen fiskbuljongen osv?
Naturligt glutamat i massor, jag kan nästan inte laga mat utan just stjälkselleri...
Rå kan jag inte äta alls, då är den hemsk!

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

27 januari 2010 00:42

Tanken fanns men jag gav mig den på att jag skulle laga efter receptet. Annars finns nästan inte en soppa som passerar mina händer utan selleri i!
Rå passar den utmärkt i Bloody Mary :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skapa flashcards