Direktlänk till inlägg 30 januari 2010
Sambon valde ur boken ”Det amerikanska köket” av Julee Rosso & Sheila Lukins och det blev en grönmögelsoppa. Vi ska ju försöka äta mer soppor och sallader så det blir nog bra, även om jag känner mig aningens skeptisk till just den här soppan.
EDIT: Inte god!
SOPPA MED GRÖNMÖGELOST OCH BACON 4-6 portioner
(Blue Cheese Soup with Bacon)
En kraftig entrérätt eller huvudrätt till lunch.
6 msk osaltat smör
5 dl hackad gul lök
1 purjo, bara det vita, väl sköljt och tunnskivat
3 stjälkar selleri, hackade
3 morötter, skalade hackade
1 medelstor potatis, skalad tärnad
2 ½ dl torrt vitt vin eller torr vermouth
7 ½ dl hönsbuljong
225-335 g roquefortost eller annan grönmögelost
Salt och nymalen svartpeppar efter smak
6-8 tunna skivor bacon, knaperstekta, smulade, till garnering
Hur man ska göra:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt lök, purjo, selleri och morötter och koka under lock över svag värme tills grönsakerna är mjuka och har fått en aning färg, ca 25 minuter.
Tillsätt potatisen, det vita vinet och buljongen, koka upp, sänk värmen och sjud, halvt under lock, tills allt är mycket mjukt, ca 20 minuter till.
Tag av kastrullen från värmen och smula ner 225 g ost. Rör om tills osten har smält och sila sedan soppan. Spara spadet och häll över de fasta ingredienserna i matberedaren monterad med stålkniven. Häll på 2 ½ dl soppa och kör till en slät massa.
Häll tillbaka soppan i kastrullen, häll på resten av den silade vätskan och ställ över medelvarm platta. När soppan sjuder smakar man av och korrigerar ev kryddningen; man kanske behöver tillsätta litet mera ost och soppan kanske behöver litet mera salt eller peppar.
Ös upp soppan på varma tallrikar, garnera med smulad bacon och servera genast.
Den här soppan tyckte vi inte om! Inte alls i vår smak! Den jag var orolig för var sambons 10-årige son eftersom det var så stark ost i. HAN tyckte om den!?! Han är inte klok!
Hade räkcrêpes i frysen som tur var!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...