Direktlänk till inlägg 31 januari 2010
En ny rätt igen, lagad i lergryta. Jag köpte rumpstek som jag skivade tunt, bytte ut Sumak mot citron och salt och serverade kokt potatis till. Det blev så gott! Starkt (tror jag överdoserade sambal lite) fylligt och smakrikt! Rumpsteken blev verkligen mör!
Osmanisk gryta: 3 - 4 port
400 g benfritt nötkött (eller lamm och kyckling)
2 gula lökar
1 aubergine
4 tomater
1 grön paprika
2 pressad vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
150 g fårost (fetaost går bra)
2 köttbuljongtärningar + 3 dl vatten
1 msk Sumak (Turkisk-krydda) eller citronsaft och peppar
1 tsk Sambal oelek
Olivolja till stekning
Skär köttet i tärningar och grönsakerna i mindre bitar.
Bryn köttet i en stekpanna.
Blanda alla ingredienserna i en lergryta, rör köttbuljongtärningen och kryddorna i varmt
vatten och slå över grytan. Stek färdigt i ugnen.
Lergrytan måste ligga i vatten en stund. Ställ grytan
i en kall ugn. Vrid på värme +225 grader i 1 tim. och 15 min.
Tips! Grytan kan ugnsbakas i en ugnsform med täckt med aluminiumfolie.
Ugnstemperatur 175 grader och öka mängden av vätska.
Servera med klyftpotatis, pommes strips eller ris och bröd till.
Köttet stekt å resten ska fixas
Ser redan gott ut!
In i ugnen
Ut ur ugen
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...