Direktlänk till inlägg 2 februari 2010
Jag har haft surdegsstarten i kylen i en vecka nu. Det blev inget bak eftersom jag blev sjuk.
Nu tog jag fram den för matning. Jag har väldigt kallt i min kyl så surisen har bott i +4 grader och nu får vi se om jag ska döpa den till Törnrosa eller om den har stendött!
Att mata den var inte så enkelt. Det står i boken hur mycket man ska ha av mjöl och vatten men inte ett ord om temperaturen på vattnet. Gick även in på Martin Johanssons blogg men hittade ingen info där heller. Gick vidare till Receptomaten och där kunde jag läsa att han hade tagit ljummet vatten så det gjorde jag med! Eftersom jag brukar vilja ha backup (fattar inte att jag förut bara sparade till en ynka burk) så har jag nu två burkar med starter.
Varje burk innehåller nu:
50 g surdegsstart
60 g grovt rågmjöl
100 g vatten, 40°
Antingen hinner jag baka ikväll eller så hinner jag baka - inte!
Ut ur kylan!
Nymatad!
En burk backup!
Undras hur de mår mot kvällen?
Klockan 23.59
Så här såg den ut på kvällen! Ska in i kylen nu sena bakas i morgon bitti!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...