Direktlänk till inlägg 12 februari 2010
Kvällens mums var ju då att pilla räkor och doppa dessa i hemgjord majonnäs. Det är inte lätt att göra majonnäs så den går att äta. Att inte få den att skära sig går an men att få den att smaka bra är värre. Är man van vid köpt så är det hart när omöjligt innan man vant sig. Idag lyckades jag få till det så pass att det blev gott när jag blandat i massa dill men inte lika gott där jag blandade i pressad citron.
Receptet var följande:
2 äggulor
2 tsk fransk senap
½ tsk socker
½ tsk salt
1½ tsk ättika 12%
1½ tsk pressad citron
1 nypa cayennepeppar
3 dl varmpressad rapsolja
Alla ingredienser måste vara absolut rumstempererade, det är så himla viktigt.
Vispa ihop allt utom oljan med ballongvisp, mixerstav eller elvisp som jag gör.
Sedan lärde jag mig ett trix; Du har oljan i en kanna eller något. Sätt en sked i kannan.
Eftersom du ska tillsätta oljan droppvis sakta i början så tar du helt enkelt upp skeden ur kannan och håller den så. Sedan låter du någon droppe från skeden hamna i äggblandningen du har under ständig vispning. Doppa skeden topp lätt i oljan och gör om det, och en gång till och en gång till. Då blir det garanterat droppvis och du riskerar inte att överdosera i början. När det blivit en fast gegga kan du öka på hastigheten med oljan genom att skvätta direkt ur kannan i början och sedan i en tunn stråle. Det tar ett tag men det blir bra.
Smaka av det hela med salt, ev vitpeppar och citronsaft eller vad du vill. För mig blev det gott när jag haft i massa dill jag hade i frysen.
Ganska nöjd ändå för sist fick jag kasta majonnäsen jag gjort
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...