Direktlänk till inlägg 14 februari 2010
Martin Johansson har skapat ett surdegsbröd som ska vara en slags start i surdegsvärlden? Klart jag hakar på! Mitt första surdegsbaksförsök var av annan art och inte helt lyckat. Bröden var goda men ändå bara "så där"! Godare efter ett tag! :)
Skit samma för nu kör jag på riktigt, alltså utan jäst!
50 gram surdeg ska de va
60 gram grovt rågmjöl
1 dl vatten som är typ 40°
I en rymlig bunke! Så nu får vi se!
I morgon så sätter jag degen men eftersom jag satte starten så sent, 01.30 på natten så behöver jag inte baka när tuppen går upp ;)
Har jag sagt att jag är nattmänninska?
Dag 2
Bakade enligt konstens (receptets) alla regler men det blev inte bra! Brödet jäste som det skulle och det blev vackert men dels fick det en degrand men värre är att vi inte tyckte det var gott! Inte receptets fel utan det ät helt enkelt inte ett bröd i vår smak. Nu vet vi det.
Edit: Nu vet jag varför det blev döbakt! Det stod i receptet att man skulle ha en extra plåt i ugnen. Det hade inte jag eftersom det inte stod varför. Tänkte; jag ska ju inte ha in vatten i ugen till det här brödet. Nu vet jag att det var för att hålla hög värme. Nästa misstag; Hamnade i tidsnöd så jag satten in en form med köttfärslimpa i botten på ugnen när en halvtimme gått av brödbaket. Det skulle jag inte heller ha gjort! Trodde inte det skulle göra något eftersom brödet hade en så bra skorpa. Nåja, läropeng!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...