Direktlänk till inlägg 17 februari 2010
De där plastkorvarna med ärtsoppa och bruna bönor är ett par av få färdigrätter som smakar nästan lika gott som hemlagat! Men hemlagat är ändå snäppet bättre, dessutom är det roligare att servera hemlagat. Koka gärna ärtsoppan dagen före så den hinner stå till sig och utveckla smakerna ordentligt. Det gäller väl de flesta soppor och grytor. Någon sa att; gör man en gryta ena dagen för att äta nästa dag så händer det något magiskt med smakerna i kylen under natten. Här är i alla fall mitt sätt att laga ärtsoppa. Fläskbog är väl det man brukar använda men det går även med rimmat fläsklägg eller sida.
Detta ska vi äta imorgon, torsdag! Utan pannkakor faktiskt :)
ÄRTSOPPA MED FLÄSK
500 g benfri rimmad fläsklägg (hade jag den här gången)
1 gul lök
1 morot
2 lagerblad
några kryddpepparkorn
några vitpepparkorn
ett par kvistar timjan eller 1 tsk torkad
1 pkt ekologiska gula ärter, 500 g
(ev gul lök + morot)
1 tsk timjan och/eller 1 tsk mejram
fläskspad
Dag 1
Skölj av och blötlägg ärterna i rikligt med vatten dagen före du ska koka dem.
Dag 2
Lägg köttet i en kastrull, häll på vatten och koka upp. Ta ur köttet med hålslev, skölj av det och lägg tillbaks i kastrullen. Häll på nytt vatten så det täcker och koka upp. Skumma eventuellt.
Lägg i grönsakerna och kryddorna. Låt köttet småputtra, späd med mer vatten om det kokar bort, och låt det gå tills köttet släpper lätt när du sticker en provsticka i det, ca 1-1,5 timme om det är med ben, annars kortare. Låt köttet svalna i spadet.
Sila av spadet, spar det till ärtkoket, och rensa köttet från oönskat fett och tärna det fint och sätt i kylen så länge. Jag fick ut 160 g rent kött vilket jag tycker är för lite för mängden soppa. Kommer att komplettera när vi ska äta den. vilket räckte bra när det var småtärnat!
Häll av blötläggningsvattnet från ärterna och häll dem i en gryta. Slå över fläskspadet som du ökat på med vatten så det blir ca 1,5 liter. Koka upp och skumma ev. Om så önskas så pluppa i någon gul lök och någon morot.
Koka på svag värme i säkert en timme eller två tills de känns mjuka. Vispa då och då med ballongvisp så du får upp lösa skal. Går ju att fiska med hålslev också.
Mycket skal blir'e
Smaka av med salt och på slutet kan du ha i timjan/mejram.
Låt soppan svalna, lägg i köttet och ställ den i kylen.
Dag 3
Värm soppan, smaka av salthalt och servera med senap och mejram/timjan för den som vill ha.
Samt knäckebröd med god ost så klart!
Edit: Det var den godaste ärtsoppa vi någonsin ätit! Jag smakade av soppan med lite mer salt och timjan när jag värmde den. Att den blev så fantastiskt god beror nog på att jag kokade den dagen före vi skulle äta den! Smakerna hade fullständigt gått in i ett fantastiskt äktenskap med livslång kärlek! Vi fick varm punsch till! Härligt! Hade stekt plättar att ha efter men det struntade vi i. Vi tog en tallrik soppa till!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...