Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 17 februari 2010

Gul ärtsoppa med fläsk

Av Lena - 17 februari 2010 15:20

De där plastkorvarna med ärtsoppa och bruna bönor är ett par av få färdigrätter som smakar nästan lika gott som hemlagat! Men hemlagat är ändå snäppet bättre, dessutom är det roligare att servera hemlagat. Koka gärna ärtsoppan dagen före så den hinner stå till sig och utveckla smakerna ordentligt. Det gäller väl de flesta soppor och grytor. Någon sa att; gör man en gryta ena dagen för att äta nästa dag så händer det något magiskt med smakerna i kylen under natten. Här är i alla fall mitt sätt att laga ärtsoppa. Fläskbog är väl det man brukar använda men det går även med rimmat fläsklägg eller sida.

Detta ska vi äta imorgon, torsdag! Utan pannkakor faktiskt :)


ÄRTSOPPA MED FLÄSK



500 g benfri rimmad fläsklägg (hade jag den här gången)

1 gul lök

1 morot

2 lagerblad

några kryddpepparkorn

några vitpepparkorn

ett par kvistar timjan eller 1 tsk torkad


1 pkt ekologiska gula ärter, 500 g

(ev gul lök + morot)

1 tsk timjan och/eller 1 tsk mejram

fläskspad


Dag 1

Skölj av och blötlägg ärterna i rikligt med vatten dagen före du ska koka dem.


Dag 2

Lägg köttet i en kastrull, häll på vatten och koka upp. Ta ur köttet med hålslev, skölj av det och lägg tillbaks i kastrullen. Häll på nytt vatten så det täcker och koka upp. Skumma eventuellt.


  


Lägg i grönsakerna och kryddorna. Låt köttet småputtra, späd med mer vatten om det kokar bort, och låt det gå tills köttet släpper lätt när du sticker en provsticka i det, ca 1-1,5 timme om det är med ben, annars kortare. Låt köttet svalna i spadet.


Sila av spadet, spar det till ärtkoket, och rensa köttet från oönskat fett och tärna det fint och sätt i kylen så länge. Jag fick ut 160 g rent kött vilket jag tycker är för lite för mängden soppa. Kommer att komplettera när vi ska äta den. vilket räckte bra när det var småtärnat!


Häll av blötläggningsvattnet från ärterna och häll dem i en gryta. Slå över fläskspadet som du ökat på med vatten så det blir ca 1,5 liter. Koka upp och skumma ev. Om så önskas så pluppa i någon gul lök och någon morot.

Koka på svag värme i säkert en timme eller två tills de känns mjuka. Vispa då och då med ballongvisp så du får upp lösa skal. Går ju att fiska med hålslev också.

    

Mycket skal blir'e


Smaka av med salt och på slutet kan du ha i timjan/mejram.


Låt soppan svalna, lägg i köttet och ställ den i kylen.


Dag 3

Värm soppan, smaka av salthalt och servera med senap och mejram/timjan för den som vill ha.

Samt knäckebröd med god ost så klart!


  


Edit: Det var den godaste ärtsoppa vi någonsin ätit! Jag smakade av soppan med lite mer salt och timjan när jag värmde den. Att den blev så fantastiskt god beror nog på att jag kokade den dagen före vi skulle äta den! Smakerna hade fullständigt gått in i ett fantastiskt äktenskap med livslång kärlek! Vi fick varm punsch till! Härligt! Hade stekt plättar att ha efter men det struntade vi i. Vi tog en tallrik soppa till!

 
 
Karin

Karin

17 februari 2010 19:01

Både ärtsoppa och bruna bönor tillhör ju de maträtter som blir godare och bättre om man kokar stora satser. Det är väl därför som rullpacken med exempelvis bruna bönor nästan smakar som hemlagad.

http://favoritrecept.blogspot.com/2010/02/smorgast

 
Ingen bild

Lena

17 februari 2010 19:29

Jamen eller hur! Medan viss köpe-mat är näst intill oätlig!

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

18 februari 2010 01:22

Mer ärtor till folket! Punch också!

Tror du vi får se en trend snart nu när vi ska leva mer smart? Långkok som tex ärtsoppa? Jag tror det, nu har ärtsoppa varit "ute" så nu är det dax att det bli "inne" igen.

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

18 februari 2010 08:10

Den som ändå finge punch! Gott!
Långkok är billigt och nyttigt och allt sånt är på väg som du säger så snart är jag modern igen :)
På loppisen härom dagen fanns inga lergrytor eller mortlar. Allt sånt går åt som smör nu.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards