Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 18 februari 2010

En pryl du behöver fast du inte vet det!

Av Lena - 18 februari 2010 08:38

Ett grytmellanlägg!

Jag köpte mina på en knalle-marknad för säkert 15-20 år sedan och har använt dem i princip varenda dag!

De förhindra att maten bränner fast men ändå håller värmen. Om man behöver gå från spisen stoppar man in den under grytan så fortsätter värmen utan att maten fortsätter att koka. Eftersom det är ett förfärligt energislöseri gör man inte detta så ofta.

När all mat är färdiglagad så har man kvar grytorna på (de avslagna men fortfarande heta) plattorna med nätet emellan så håller de värmen ett tag.

När man ställer en kastrull åt sidan för att kallna så ställer man den på ett nät. Maten svalnar fortare då eftersom luft cirkulerar även under grytan. Samma om man ska ha något att kallna snabbt i diskhon. Kallvattnet cirkulerar även under grytan om den står på nätet. Ja ja, allt detta är självklarheter men jag skulle bara berätta om nätets förträfflighet!


Det finns att köpa på knalle-marknader, som sagt, men vet att de även finns på bl.a Cordon Bleu i Stockholm. Bergis även i andra köksprylsaffärer. Kostar ca 30-50 kronor styck.


  


  

 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

18 februari 2010 11:13

Aha, min misstanke var rätt :)
Jag kör något liknande, riktigt basic, sex kungar som hjälper mig dagligen i köket. Enkronor på ren svenska :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

18 februari 2010 11:19

Fast när jag behöver tunnare mellan så tar jag potatispinnen:)
Mina plattor är så heta på ettan att det behövs ibland.

 
Filifjonkan

Filifjonkan

18 februari 2010 12:41

Hej Lena Aha är det det man skall ha det till fnissar Jag har haft mitt som underlägg för karotter som är för heta för bordet när an skall äta skrattar. Får tänka om här nu då. Tackar för tipset

http://filifjonkan-se.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Lena

18 februari 2010 14:50

Hihi! Filifjonkan, du är nog inte den enda som gjort så :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skapa flashcards