Direktlänk till inlägg 18 februari 2010
Ett grytmellanlägg!
Jag köpte mina på en knalle-marknad för säkert 15-20 år sedan och har använt dem i princip varenda dag!
De förhindra att maten bränner fast men ändå håller värmen. Om man behöver gå från spisen stoppar man in den under grytan så fortsätter värmen utan att maten fortsätter att koka. Eftersom det är ett förfärligt energislöseri gör man inte detta så ofta.
När all mat är färdiglagad så har man kvar grytorna på (de avslagna men fortfarande heta) plattorna med nätet emellan så håller de värmen ett tag.
När man ställer en kastrull åt sidan för att kallna så ställer man den på ett nät. Maten svalnar fortare då eftersom luft cirkulerar även under grytan. Samma om man ska ha något att kallna snabbt i diskhon. Kallvattnet cirkulerar även under grytan om den står på nätet. Ja ja, allt detta är självklarheter men jag skulle bara berätta om nätets förträfflighet!
Det finns att köpa på knalle-marknader, som sagt, men vet att de även finns på bl.a Cordon Bleu i Stockholm. Bergis även i andra köksprylsaffärer. Kostar ca 30-50 kronor styck.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...