Direktlänk till inlägg 19 februari 2010
Födoämnen i vardande är så himla kul! Jag älskar att så och pyssla och fixa egna odlingar! Har haft tomatplantor i många år men på det ”helveteshuset” jag bor i nu lyser ingen sol. Att vi bor kvar beror på att det inte finns något annat bra boende i närheten av sambons sons skola där både vi och sonens mamma bor nära.
Förr, när jag bodde på solsidan (som heter Nynäshamn), odlade jag små tomater. Jag köpte en cocktailtomat på Konsum, skrapade ur fröna, åt upp resten av tomaten och torkade fröna på hushållspapper. Det kallas ekonomi! Klart jag köpte en hel kvist men det här lät bättre med en enda.
Ner med de torkade fröna i krukor med plast på, planterade om när det var dags med två plantor i varje kruka, ställde ut på den soliga innergården och – vips – ca 100-150 tomater i varje kruka! Ja, så enkelt var det inte men inte svårt heller. Plantera om ett par gånger, vattna massor och pyssla, tjuva lite och skörda. Mina tomater var omtalade av alla som såg dem!
Och jag groddade! Alfalfa var det jag använde och gudars så gott det var! Det var så gott att vi föråt oss och sen har jag inte groddat mer! Men nu är det dags! Har letat alfalfafrön över halva Falun men jag är tydligen tvungen att uppsöka hälsokosten för att kunna lägga vantarna på dessa.
Slösurfade lite på nätet om groddning och läste både här och där att det går väldigt bra att grodda gröna linser och det har jag ju hemma (fast jag glömt dem och inte använt dem på ett tag, de smaskiga små rackarna!) så nu har jag börjat grodda!
GRODDA GRÖNA LINSER (gäller väl all groddning)
Skölj linserna, ca 1 dl, och lägg dem i vatten över natten.
Skölj dem en gång till nästa dag. Lägg linserna i en burk med handduk över öppningen och ställ burken upp och ner och lite snett för de får inte bada i spillvattnet. Omslut burken med handduken så de inte får solljus på sig. De ska stå lite mörkt.
Skölj groddarna 2-3 gånger per dag. Efter några dagar, 4-5, har de vuxit till sig. Ställ dem i fönstret så de blir fint och nyttigt gröna. Nu har du groddar som är fulla av vitaminer och mineraler och väldigt goda har jag hört! Har inte kommit så långt än utan nu ligger de i groddlådan sedan ett par timmar.
Sedan ska de kylförvaras och förbrukas inom någon knapp vecka.
Har köpt frön till persilja, gräslök, sockerärt samt våghalsig nog ampeltomat. Balkongen är mörk med grannens balkong över och ett stort träd utanför men hänger man amplarna under grannen ovanför så får de i alla fall lite sol. Man måste prova ju!
När det var senare på säsongen hade plantorna i genomsnitt 125 solmogna, röda och söta tomater var! I Nynäshamn alltså!
De blev så goda men större än tomaten jag tog frön ifrån. Har läst att om man tar frön från frukt och grönt blir det sällan lika avkomma som hur modern såg ut.
Gröna linsers Groddar på G!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...