Direktlänk till inlägg 20 februari 2010
Från Jamie Oliver och hans kokbok ”Den nakna kocken” har jag tagit det här receptet. Jag gjorde det här för över ett år sedan och nu börjar det tryta så jag gör en ny omgång. Jäkla gott är det och framför allt ”äkta vara”! Jag kopierar vad det står i Jamies bok rakt av så klart. Fast jag gör halv sats.
Köp inte vaniljessens och inte heller vaniljsocker på burk. Det är så dyrt, man får inte mycket för pengarna och man kan göra mycket godare vaniljsocker själv. Använd vaniljstänger. Trots att de är ganska dyra blir det mycket billigare i längden om man gör en stor sats.
Köp inte vaniljstänger som är hårda och torra – de ska vara feta, klibbiga och mosiga. Tanken är att låta sockret dra åt sig vaniljstängernas naturliga smak. Det går bra och snabbt att lägga vaniljstängerna i en lufttät burk tillsammans med sockret, man får fram en väldigt fin smak. Men jag tycker om receptet här nedan för då får man ut maximalt med smak ur stängerna.
VANILJSOCKER
1 kg strösocker
4 vaniljstänger
Till det här receptet behöver man en matberedare. Lägg vaniljstängerna i matberedaren, kör med metallbladet, skrapa sidorna och kör igen.
Tillsätt sockret och kör i 2 minuter. Sila blandningen, lägg tillbaka eventuella klumpar i matberedaren och kör igen. (Man kan upprepa den här proceduren flera gånger om man vill ha riktigt finns socker.)
Resultatet blir en lite askgrå blandning – det kallar jag för riktigt vaniljsocker!
Förvara i en lufttät burk. Det räcker i evigheter.
Jag gjorde som sagt det här för något år sedan. Jag lånade sonens matberedare för jag hade ingen egen då för den hade gått sönder. Efter ett par varv i matberedaren insåg jag att köket skulle täckas av ett fint sockerdamm om jag inte la en handduk över matberedaren. Och jag fick ”upprepa proceduren” ganska många gånger innan det blev bra. Men sedan blev det väldigt bra! Bästa vaniljsockret som jag haft!
10 vaniljstänger av 10 möjliga!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...