Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 21 februari 2010

Gräddfilspannacotta med karamelliserade björnbär

Av Lena - 21 februari 2010 23:14

Jo minsann så skulle jag karamellisera lite. Jag tänkte fixa en dessert jag hittade hos Tre tjejer i köket. En gräddfilspannacotta.

Fast jag skulle inte ha syrliga bär utan björnbär jag hade i frysen, som jag skulle karamellisera. Tror jag att jag gjorde. Har aldrig gjort det förr.


Jag gjorde halv sats eftersom vi bara är två.


Gräddfilspannacotta med björnbär 2-3 pers


1 gelatinblad
2 tsk vaniljsocker

1,5 dl vispgrädde
0.5 dl socker
1,5 dl gräddfil


Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladen i  ca 5 min.

2. Blanda grädde, socker och vanlijsocker i en kastrull. Låt stå och dra ett tag så vaniljen får blomma ut. Koka upp det och låt sedan svalna en aning.

3. Rör ner gelatinet. Rör om.  Blanda ner gräddfilen och vispa tills alla klumpar försvunnit.

4. Häll upp i glas eller skålar och låt stå i kallt i cirka 3 timmar.

5. Vänta med garnering till servering!


Tina en näve björnbär.

Hetta upp en stekpanna med en halv dl socker. Låt det bli brynt utan att röra. Skaka bara stekpannan. När det fått färg så hivar du i bjönbären och låter dem gotta sig i det brynta sockret ett tag. Häll över i något annat och låt svalan. Skeda upp bären över pannacottan vid servering.


Åh! Vad det var gott!!!!

  


 
 
Moma\\\'s Kitchen

Moma\\\'s Kitchen

24 mars 2010 20:09

Oj, var det inte svårt att karamelisera bär? Jag har karameliserat nötter, det är inte svårt. Jag brukar även karamelisera när jag gör kycklinggryta, ett sätt att bryna helt enkelt :) Men mjuka bär verkar svårt, fastnade karamellen och stelnade?

http://momaskitchen.wordpress.com

 
Lena

Lena

24 mars 2010 21:10

Vet inte om jag gjorde rätt *fniss* men gott blev det. Karamellen blev trögflytande och inte bränd i smaken men lite karamelliseringssmakande? Perfekt för ändamålet!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards