Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 25 februari 2010

Strömmingsflundror slår det mesta!

Av Lena - 25 februari 2010 20:00

Strömmingsflundra med persiljesmör till ca 4 pers


4-500 g rensade strömmingsfiléer

ströbröd

persilja

smör

salt


Hacka persiljan fint och rör ihop med smöret. Jag brukar höfta mängden men ca 25 g smör och ”lagom” med persilja. Det ska hålla ihop.


Skölj strömmingen och kolla så den inte är dåligt rensad.

Doppa fisken, med skinnsidan ner, i ströbröd. Detta gjorde jag igår men nästa gång ska jag prova det som Annika på Smaskens föreslår och ta rågmjöl istället. Det går också bra med t.ex graham.

Lägg fiskarna på bakplåtspapper med köttsidan upp. Salt och bred persiljesmör på hälften. Lägg ihop dem två och två.

Stek dem i rikligt med smör ca 3-4 minuter på varje sida. De ska ha fin färg och vara lite knapriga.


Servera med potatismos, rårivna morötter och lingonsylt.


Måste säga att sambons 10-årige son som vanligt är ganska fantastisk vad det gäller att äta allt! Halvvägs in på strömmingen (han aldrig ätit förr) håller han upp gaffeln med en strömmingsbit där det sticker ut en lite bukett småben och undrar vad det är. Jag talar om att det är fiskben men att de går att äta på just strömming. "Jaha" säger han och fortsätter att äta. Många ungar hade börjat gnälla! Nu har han fått ytterligare en smaklök! (läs sist i det inlägget)


  


  


  Rest är fest(lig lunch dagen efter)!



 
 
Filifjonkan

Filifjonkan

26 februari 2010 13:19

Hej Lena Jaha det är verkligen svensk husmanskost det där En knäckemacka till det med så man kan svälja de små fiskbenen. Lite socker i moset och salt så är det så ljuvligt Det är m n mormor när jag var liten det.Nostalgi drar det med sig. Ha en skön fredag

http://filifjonkan-se.bloggplatsen.se

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

26 februari 2010 16:56

Oj så mumsigt!
Nu ser jag att du fiskat på affären men visst har ni strömming i havet å?
Våra från i somras tog slut snabbt, ändå var det 10-12 kilo som drogs hem.
Gott som 17 är det!

http://receptomaten.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards