Direktlänk till inlägg 3 mars 2010
Ja, det ÄR faktiskt bäst på så sätt att det är superlätt att baka och smakar supergott på ett enkelt sätt! En jäsning räcker. Har haft med det här på bloggen förr men då hade jag nyponmjöl i vilket hade för bra effekt på jäsningen. Receptet är bra för man kan variera mjölsorterna lite som man vill och det blir bra ändå, bara lite olika. Idag tog jag vad jag hade i skåpet, som vanligt …
BÄSTA BRÖDET
25 gram jäst
2 tsk salt
1 msk honung
11 dl vetemjöl special
1 dl grahamsmjöl
1 dl mjölk
5 dl vatten
½ dl linfrö
½ dl solroskärnor
grovt rågmjöl till utbaket
Smält jäst, salt och honung i en bunke.
Ljumma vätska till 37° och blanda ner i bunken. Tillsätt mjöl och fröer. Rör med träslev tills degen är ordentligt blandad. Täck med bakduk och låt jäsa 1 timme.
Ugn 250°
Häll upp degen på mjölat bakbord, jag använde grovt rågmjöl. Knåda inte. Dela degen i två delar och lyft upp på varsin bakpappersklädd plåt. Grädda en i sänder ca 20 minuter. Skorpan ska vara ganska mörk.
Låt svalna på galler utan bakduk.
Nummer två och längre ner den till höger är den som jäst 20 minuter extra under tiden "ettan" var i ugnen.
Det syns väl hur gott det är!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...