Direktlänk till inlägg 10 mars 2010
Det här är något med det godaste som finns! Jag får tacka min mamma att jag har det på menyn eftersom hon serverade god inälvsmat när jag växte upp. Njure med champinjoner, tunga som pålägg och lever med den här supergoda gräddsåsen. Och kycklingens hjärta och lever! För att inte tala om blodpalt och blodkorv (inte pudding alltså) på renblod som min mormor gjorde!
Min dotter har ärvt min smak i detta och har "lever-kvällar" med sina studentkompisar. De varvar med att äta hos varandra och var och en lagar sitt recept. Kul!
Min son åt allt jag stoppade i honom ända från födseln, vad det än var, utom just lever. Det åkte ut ur munnen redan när han var ett år (eller när man nu får ge smakportioner av detta.)
Min sambon tycker det luktar och ser gott ut och gillar såsen men inte levern.
Jag lägger upp den här bilden först för att inte avskräcka!
LEVER I GRÄDDSÅS
Levern:
600 g ungnötslever (klart kalvlever är bättre men det här duger åt mig)
salt, vitpeppar
vetemjöl
2 gula lökar
smör
Såsen:
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
soja
lite vetemjöl till redning
salt, vitpeppar
För mig obligatoriska tillbehör:
potatismos
gröna ärter
(alla andra vill ha lingonsylt men inte jag)
rivna morötter är också gott till
pressgurka går an
Gör sålunda:
Skölj av levern i vatten och lägg den i blöt i vatten ca ½ - ett par timmar. Dels löser det upp blodkoagler, dels blir hinnorna vita och lättare att se och rensa bort.
Man kan lägga den i mjölk för att få bort en del av leversmaken säger vissa men då är det ingen vits att laga lever tycker jag.
En reflektion är att blötläggning i mjölk tar fram smaken på vissa livsmedel, t.ex burksvamp, menskulle minska smaken på lever. Hm!
Skölj av levern igen och rensa den från hinnorna (lättast med kniv som inte är nyslipad) och ev ådrorna. Det sista gör inte jag för det försvinner så mycket i renset då. Man kan skära bort det på tallriken istället om man så önskar. Skär levern i skivor, strimlor eller bitar.
Det ÄR grisigt, blodigt, halt och kletigt men det lönar sig för det blir smaskigt värre sen!
Salta och dra några varv med vitpepparkvarnen. Doppa levern i vetemjöl på båda sidor.
Man kan även krydda vetemjölet i en plastpåse, skaka runt levern däri och sedan skaka av dem från överflödigt mjöl.
Skala och strimla löken. Bryn löken i smör tills den har lite färg, gärna direkt i en stekgryta där levern sedan ska hamna.
Bryn levern i smör på båda sidor och lägg den i grytan med den brynta löken.
Häll på vatten och vispgrädde och låt puttra 10-20 minuter beroende på tjocklek på levern.
Red lite om såsen är för tunn och smaka av med soja, salt och vitpeppar.
Edit: Lever som är rosa innuti är inte farlig däremot blir levern seg om den tillagas för länge.
Skölj levern
Lägg i vatten, nu syns vita hinnorna
Rensa från hinnorna går faktiskt lättast om kniven inte är supervass
Skiva, strimla eller dela i bitar
Krydda och vänd i vetemjöl
Bryn löken i smör
Bryn levern i smör på båda sidorna
Blanda runt allt i en gryta
Gör såsen och smaka av
Håll med om att det ser vansinnigt läckert ut!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...