Direktlänk till inlägg 14 mars 2010
Det var inte igår jag åt oxrulader, eller oxrullader som jag brukat stava det, och mig veterligt har jag aldrig lagat det. Min mamma gjorde det ibland men det är så länge sedan jag åt det.
Hittade ett recept i Mannerströms bok ”Husmanskost” men som vanligt går jag ”my style”. Jag använder inte kallrökt fläsk i, utan bacon, och eftersom jag inte gillar frukt i maten byter jag äpplet mot morot. En skvätt visprädde i såsen ville jag också ha!
OXRULADER ”my style”
Ingredienser:
8 skivor lövbiff
4 skivor bacon
1bit rödlök
1 bit gul lök
1 saltgurka
1 morot
2-3 msk dijonsenap
smör
salt, peppar
Sås:
buljongen som blivit
ev. buljongkoncentrat
ett par gula lökar
ett par morötter
1 hel skalad klyfta vitlök
½ dl ansjovisspad
salt, peppar
3 dl vispgrädde
Gör sålunda:
Strimla bacon, skär lök, saltgurka och morot i fina stavar.
Lägg ut köttskivorna på en skärbräda och platta/tryck ut dem lite om de inte är tunna nog. Bred på senap och krydda med salt och peppar. Fördela strimlor/stavar av baconet och grönsakerna på skivorna och rulla ihop dem hårt. Fäst med tandpetare. Mannerström trär upp 4 och 4 på träspett.
Bryn ruladerna i smör så köttet får riktigt fin färg. Ta upp ruladerna och lägg åt sidan.
Vispa ur pannan med lite vatten och fyll upp med 1 liter vatten som får koka upp. Smaka av med salt, peppar och ev. buljong/fond.
Skala och klyfta lök, skala och dela morötterna i bitar. Lägg ruladerna i en gryta, häll över skyn och ansjovisspadet, vippa på grytan så smakerna fördelar sig. Låt puttra under lock ca 1 timme tills ruladerna är möra. Grönsakerna plus den hela vitlöksklyftan kan gå i efter knappt halva tiden.
Sila av buljongen ur grytan ner i en kastrull och reducera en del, ha i vispgrädde, red av med vetemjöl rört i lite vatten om så behövs. Smaka av. Lägg tillbaks ruladerna och låt koka ihop några minuter.
Servera med kokt potatis eller mos samt saltgurka i stavar och svart vinbärsgelé.
Edit: Det stod 1 liter vatten i receptet och det tog jag men det är för mycket, det räcker med ca 7-8 dl.
Klart för rullning
Sätt tandpetaren på längden så går det lättare att bryna runt om
Fint brynta och ner i gryta
På med buljongen
I med morot och lök efter knappt halva tiden
God matlåda blir det
Och nästan en halvliter sås i frysen till köttbullar eller något annat (efter att sambon fått sås i lådan)
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...