Direktlänk till inlägg 21 mars 2010
Jag har ju tidigare lagat mat tillsammans med bland andra Per Morberg, Leif Mannerström och Jamie Oliver och för att fördela gracerna lite rättvist så får Julia Child vara med på ett hörn. Hon och jag skulle laga Coq au vin tänkte jag. Julia är ett robust fruntimmer som nog satte kniven rätt i bordet när hon hade slaktat det förlorade fåret!
Härlig tantalora!
Jag valde färska delar av kycklinglår och kycklinglårfilé vilket visade sig funka bra. Dyrt skit dock! Men jag menar, vart fasen hittar man en tupp?
Dessutom valde jag ett Côtes du Rhône-vin som kostade 99 kronor och det var allt en viss känsla att hålla den flaskan upp och ner över en gryta! Jag valde det vinet för det stod att det passar till mustiga grytor vilket ju Coq au vin är och det passade naturligtvis väldigt bra i glaset också! Vinet ska vara oekat!
Däremot fegade jag ur ekonomiskt på cognacen och köpte snik. Eau de vie blev det.
Vi åt bara kokt mjölig potatis till men några smörslungade haricots verts hade passat ypperligt. Det får bli nästa gång för det här kommer jag att laga igen! 5 tuppar av fem möjliga får rätten!
Julia Child, du är min IDOL!
”COQ AU VIN” À LA JULIA CHILD från hennes bok ”Det goda franska köket”.
För 4-6 personer
En bit bacon på 90-120 g
Avlägsna svålen och skär baconet till lardons (strimlor som är 1/2 cm tjocka och 2,5 cm långa). Sjud dem i 10 minuter i 2 liter vatten. Skölj med kallt vatten och torka dem.
(Jag använde rimmat fläsk istället och struntade i kokningen)
Förvärm ugnen till 225°
En tung, 25 cm vid eldfast gryta.
25 g smör
Stek baconet sakta i hett smör, tills det är mycket lätt brynt. Lägg upp det på ett fat.
1 100 – 1 400 g styckad stekkyckling.
(Jag köpte färska kycklinglår och lårfiléer)
Torka kycklingbitarna noga. Bryn dem i det heta stekfettet i grytan.
1/2 tsk salt
1/8 tsk peppar
Krydda kycklingbitarna. Lägg tillbaka baconstrimlorna i grytan. Lägg på locket och stek sakta i 10 minuter. Vänd kycklingbitarna en gång under tiden.
1/2 dl cognac (Eller brandy)
Tag av locket och häll på cognacen. Håll undan ansiktet och tänd cognacen. Skaka grytan fram och tillbaka tills lågorna dör ut.
(Det var inte lätt! Svårt att få fyr. Jag hade ju en kock här som tur var. Han värmde cognacen i mikron lite före och lyckades få till ett par lågor.)
Youtube-film på när Julia själv eldar hittar du längst ner under blogginlägget.
7 dl fylligt, ungt rödvin, som exempelvis en Beaujolais, en Chianti, en Côtes du Rhône eller en bourgogne
2 – 4 1/2 dl mörk kycklingbuljong eller mörk buljong (Jag tog 2 x Fond du chef kyckling)
1/2 msk tomatpuré
2 krossade vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
1 lagerblad
Häll vinet i grytan. Späd med precis så mycket buljong att kycklingen täcks. Rör i tomatpurén, vitlöken och örtkryddorna. Sjud upp alltsammans. Lägg lock på grytan och låt sjuda i 25-30 minuter eller tills kycklingbitarna är möra och saften är gul när ni sticker kycklingbitarna med en gaffel. Ta upp kycklingbitarna och lägg på ett fat.
12-14 mörkbräserade smålökar
225 g stekta champinjoner
Gör i ordning lök och champinjoner medan kycklingen sjuder.
Salt och peppar
Låt vätskan i grytan sjuda en eller ett par minuter medan ni skummar bort fettet. Öka sedan värmen och koka snabbt ihop vätskan tills det återstår ca 5 dl. Smaka av. Ta grytan av värmen och avlägsna lagerbladet.
30 g mjöl
25 g smör
Ett tefat
En gummiskrapa
En trådvisp
Rör ihop smör och mjöl till en pasta (beurre manié) på tefatet. Vispa ner pastan i den heta vätskan med trådvispen. Sjud upp under omrörning och sjud i en minut eller två. Såsen ska vara så tjock, att den täcker en sked tunt.
Lägg kycklingbitarna i grytan och arrangera lök och champinjoner runt omkring och ös såsen över.
(+) Om rätten inte serveras genast, täck ytan på såsen med buljong eller klicka ut små smörklickar. Sätt den åt sidan utan lock. Den kan nu vänta nästan hur länge som helst.
En liten stund innan kycklingen skall serveras låter man grytan sjuda upp och öser kycklingbitarna med såsen. Lägg på lock och låt det hela sjuda i 4-5 minuter, tills allt är genomvarmt.
Färska persiljekvistar (glömde jag)
Servera direkt ur grytan eller lägg upp på ett varmt fat. Dekorera med persiljekvistar.
fläsket är brynt och lagt åt sidan
fixa lök och svamp
bryn pippin
alla pippidelar ska brynas, i med bacon, puttra och vändas, puttra under lock och sedan flamberas i cognac
i med vinet
sjud
plocka ur allt utom lagerbladet
koka ihop tills det är typ en halvliter kvar
red med beurre manié (allt gick inte åt)
och lägg i kyckling, bacon, svamp och lök och hetta upp eller ställ grytan åt sidan för senare förplägnad
SÅ gott!!!
Julia flamberar pippin!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...