Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 21 mars 2010

Ingen tupp i halsen här inte!

Av Lena - 21 mars 2010 15:30

Jag har ju tidigare lagat mat tillsammans med bland andra Per Morberg, Leif Mannerström och Jamie Oliver och för att fördela gracerna lite rättvist så får Julia Child vara med på ett hörn. Hon och jag skulle laga Coq au vin tänkte jag. Julia är ett robust fruntimmer som nog satte kniven rätt i bordet när hon hade slaktat det förlorade fåret!


Härlig tantalora!


Jag valde färska delar av kycklinglår och kycklinglårfilé vilket visade sig funka bra. Dyrt skit dock! Men jag menar, vart fasen hittar man en tupp?

Dessutom valde jag ett Côtes du Rhône-vin som kostade 99 kronor och det var allt en viss känsla att hålla den flaskan upp och ner över en gryta! Jag valde det vinet för det stod att det passar till mustiga grytor vilket ju Coq au vin är och det passade naturligtvis väldigt bra i glaset också! Vinet ska vara oekat!

Däremot fegade jag ur ekonomiskt på cognacen och köpte snik. Eau de vie blev det.


Vi åt bara kokt mjölig potatis till men några smörslungade haricots verts hade passat ypperligt. Det får bli nästa gång för det här kommer jag att laga igen! 5 tuppar av fem möjliga får rätten!

Julia Child, du är min IDOL!


”COQ AU VIN” À LA JULIA CHILD från hennes bok ”Det goda franska köket”.


För 4-6 personer

 

En bit bacon på 90-120 g

 

Avlägsna svålen och skär baconet till lardons (strimlor som är 1/2 cm tjocka och 2,5 cm långa). Sjud dem i 10 minuter i 2 liter vatten. Skölj med kallt vatten och torka dem.  

(Jag använde rimmat fläsk istället och struntade i kokningen)

 

Förvärm ugnen till 225°

 

En tung, 25 cm vid eldfast gryta.

 

25 g smör

 

Stek baconet sakta i hett smör, tills det är mycket lätt brynt.  Lägg upp det på ett fat.

 

1 100 – 1 400 g styckad stekkyckling.

 (Jag köpte färska kycklinglår och lårfiléer)

 

Torka kycklingbitarna noga. Bryn dem i det heta stekfettet i grytan.

 

1/2 tsk salt

1/8 tsk peppar

 

Krydda kycklingbitarna. Lägg tillbaka baconstrimlorna i grytan. Lägg på locket och stek sakta i 10 minuter. Vänd kycklingbitarna en gång under tiden.

 

1/2 dl cognac (Eller brandy)

 

Tag av locket och häll på cognacen. Håll undan ansiktet och tänd cognacen. Skaka grytan fram och tillbaka tills lågorna dör ut.

 (Det var inte lätt! Svårt att få fyr. Jag hade ju en kock här som tur var. Han värmde cognacen i mikron lite före och lyckades få till ett par lågor.)

Youtube-film på när Julia själv eldar hittar du längst ner under blogginlägget.

 

7 dl fylligt, ungt rödvin, som exempelvis en Beaujolais, en Chianti, en Côtes du Rhône eller en bourgogne

2 – 4 1/2 dl mörk kycklingbuljong eller mörk buljong (Jag tog 2 x Fond du chef kyckling)

1/2 msk tomatpuré

2 krossade vitlöksklyftor

1/2 tsk timjan

1 lagerblad

 

Häll vinet i grytan. Späd med precis så mycket buljong att kycklingen täcks. Rör i tomatpurén, vitlöken och örtkryddorna. Sjud upp alltsammans. Lägg lock på grytan och låt sjuda i 25-30 minuter eller tills kycklingbitarna är möra och saften är gul när ni sticker kycklingbitarna med en gaffel. Ta upp kycklingbitarna och lägg på ett fat.

 

12-14  mörkbräserade smålökar

225 g stekta champinjoner

 

Gör i ordning lök och champinjoner medan kycklingen sjuder.

 

Salt och peppar

 

Låt vätskan i grytan sjuda en eller ett par minuter medan ni skummar bort fettet. Öka sedan värmen och koka snabbt ihop vätskan tills det återstår ca 5 dl. Smaka av. Ta grytan av värmen och avlägsna lagerbladet.

 

30 g mjöl

25 g smör

Ett tefat

En gummiskrapa

En trådvisp

 

Rör ihop smör och mjöl till en pasta (beurre manié) på tefatet. Vispa ner pastan i den heta vätskan med trådvispen. Sjud upp under omrörning och sjud i en minut eller två. Såsen ska vara så tjock, att den täcker en sked tunt.

Lägg kycklingbitarna i grytan och arrangera lök och champinjoner runt omkring och ös såsen över.

 

(+) Om rätten inte serveras genast, täck ytan på såsen med buljong eller klicka ut små smörklickar. Sätt den åt sidan utan lock. Den kan nu vänta nästan hur länge som helst.

 

En liten stund innan kycklingen skall serveras låter man grytan sjuda upp och öser kycklingbitarna med såsen. Lägg på lock och låt det hela sjuda i 4-5 minuter, tills allt är genomvarmt.

 

Färska persiljekvistar (glömde jag)

 

Servera direkt ur grytan eller lägg upp på ett varmt fat. Dekorera med persiljekvistar.

  

fläsket är brynt och lagt åt sidan

  


fixa lök och svamp

  


bryn pippin

  

 alla pippidelar ska brynas, i med bacon, puttra och vändas, puttra under lock och sedan flamberas i cognac

  


i med vinet


   


sjud

   


plocka ur allt utom lagerbladet

   


koka ihop tills det är typ en halvliter kvar

   


red med beurre manié (allt gick inte åt)

  

 och lägg i kyckling, bacon, svamp och lök och hetta upp eller ställ grytan åt sidan för senare förplägnad

   


SÅ gott!!!

   


   Julia flamberar pippin!

 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

23 mars 2010 12:10

Så bra förklarat i text och bild så att jag faktiskt skulle kunna tänka mig att prova på även om jag tycker det är slöseri med vin. Fast det kanske inte är slösa - snarare förädla?!

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

23 mars 2010 12:12

Hehe! Se där!
Jo, det finns ett billigare alternativ av Côtes du Rhônen :) Tar jag nästa gång!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

24 mars 2010 00:44

Hmm, nja det är nog mina gener som säger att via är till för att drickas snarare än något annat ;) Ett glas är lagom. I maten alltså ;)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

24 mars 2010 09:22

Lovar dig att om du smakar så inser du vitsen! Otroligt smak! Värt varenda "förspilld" droppe :)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards