Direktlänk till inlägg 21 mars 2010
Den här gången ska löken hamna i en Coq au vin.
Ordagrant ur ”Det goda franska köket” av Julia Child:
”Oignons Glacés à Brun”
Mörkbräserad lök använder man överallt där den bruna färgen gör sig bättre, t ex i bruna frikasséer som coq au vin och boeuf bourguignion eller tillsammans med andra grönsaker
För 18-24 skalade smålökar, ca 2-3 cm i diameter:
1 ½ msk olja
20 g smör
En emaljerad, 25 cm vid stekpanna
När olja och smör bubblar i stekpannan lägger man i löken. Stek över måttlig värme i ca 10 minuter och rulla omkring lökarna så att de blir så jämnt brynta som möjligt. Var försiktig så ni inte skadar skinnet. Man kan inte räkna med att lökarna ska bli jämnt brynta runtom.
Bräsera dem antingen på detta sätt:
1 dl mörk buljong, torrt vitt vin, rödvin eller vatten (jag hade i vin)
Salt och peppar efter smak
En medelstor örtbukett: 4 persiljekvistar, ½ lagerblad och ¼ tsk timjan inlindad i silduk
Häll på vätskan, salta och peppra och lägg i örtbuketten. Lägg på lock och sjud sakta i 40-50 minuter, tills lökarna är genommjuka men ändå behåller sin form och vätskan har förångats. Ta upp örtbuketten.
Eller ugnsbaka dem så hör:
För över lökarna och fettet de stekt i till en låg eldfast form, stor nog att rymma alla lökarna i ett lager. Sätt in formen utan lock i övre delen av den förvärmda, 175° varma ugnen. Låt den stå i 40-50 minuter och vänd lökarna en eller två gånger under tiden. De ska vara mjuka helt igenom, behålla sin form och vara vackert guldbruna. Avlägsna örtbuketten.
(+) Lökarna kan tillagas timtal i förväg och bara värmas innan de skall serveras.
Om du blötlägger löken före du ska skala den så går det lättare
In i ugnen
Ut ur ugnen
till höger e den
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...