Direktlänk till inlägg 21 mars 2010
Den här gången ska svampen hamna i en Coq au vin.
Ordagrant ur ”Det goda franska köket” av Julia Child
"Champignons Sautés au Beurre"
Använd dessa champinjoner antingen som grönsaksrätt eller tillsammans med andra grönsaker i rätter som coq au vin, boeuf bourguignon eller poulet en cocotte. Fint stekta champinjoner är lätt brynta och de ska inte safta sig när de steks. För att undvika detta skall champinjonerna vara torra, smöret mycket hett och svampen ska inte trängas i stekpannan. Om man steker för mycket åt gången blir svampen snarare ångkokt än stekt. Den saftar sig och blir inte brynt. Om du skall steka mycket champinjoner eller om värmekällan är svag, stek svampen i flera omgångar.
En 25-centimeters, emaljerad stekpanna
1 msk olja
25 g smör
225 g färska champinjoner, tvättade, väl torkade. Hela om de är små, delade om de är stora
Sätt pannan med olja och smör över stark värme. Så snart smörskummet börjar lägga sig, är stekfettet hett nog och man kan lägga i champinjonerna. Skaka omkring svampen i pannan i 4-5 minuter. Under stekningen tar champinjonerna först åt sig fett. Efter 2-3 minuter börjar fettet krypa ur svampen igen och champinjonerna börjar bryna. Så snart de är lätt brynta är de färdiga. Då tas de av värmen.
(+) Champinjonerna kan stekas i förväg, sättas åt sidan och sedan åter värmas när de behövs. Krydda alldeles innan de skall serveras.
till vänster e den
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...