Direktlänk till inlägg 24 mars 2010
Vilse i pannkakan? Inte jag heller! Ugnspannkaka med fläsk eller fläskpannkaka, vilket man vill.
Det är en klassisk rätt i husmanskostkategorin som inte är min personliga favorit men sambon älskar den så då såklart så lagar man det ibland såklart! Såklart så blir den uppstekt i tärningar till lördagens lunch för DET gillar jag!
Förr hade jag 4 ägg till 5 dl vetemjöl men har upptäckt att 5 ägg blir bättre. Alltså samma proportioner som i vanliga mjölgardiner.
Förr ställde jag in långpannan med smör i ugnen för bryning, eller brynte fläsket i långpannan i ugnen, men inte nu längre. Om man bryner fläsket på spisen, smörar OCH mjölar långpannan och sen har i allt så slipper man hacka loss maten med hammare och kofot.
Man ska absolut låta smeten stå och svälla ett par eller gärna tre timmar innan den går i ugnen!
FLÄSKPANNKAKA:
5 dl vetemjöl
1 liter standardmjölk
5 ägg, ekologiska så klart och gärna stora
2 tsk salt
2-3oo gram fläsk (gärna lite bacon å)
smör
Vispa mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Vispar du åt samma håll (med- eller moturs) hela tiden minimeras risken för klumpbildning.
Tillsätt saltet. Knäck äggen i en separat skål så blir det lättare att fiska upp eventuella äggskal.
Vispa i äggen. Vispa i resten av mjölken.
Ställ smeten i kylen några timmar.
Sätt ugnen på 200°
Strimla fläsk och ev bacon. Stek på medelvärme tills det feta på fläsket är gyllenbrunt och knaprigt. Stek gärna i omgångar så det inte ”kokar” i stekpanna. Lägg att rinna av på hushållspapper.
Smörj en långpanna med smör och mjöla den.
Fördela fläsket och häll på smeten. Ställ in långpannan i den nedre delen av ugnen och låt den gå ca 35-44 minuter beroende på ugn och tycke och smak. Man kan höja värmen på slutet för knaprigare resultat.
Rena konstverken!
Fast det började så här
och slutade så här
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...