Direktlänk till inlägg 29 mars 2010
Ett recept jag sneglat på en längre tid och nu äntligen blev det av! Jag tyckte de blev kanongoda (serverade brocolli till) men sambon, som inte gillar citronskal i maten, var inte lika nöjd och hans son tycker ju alltid som pappa. Jag kommer att göra om dem men jag kastar inte pärlor till svinen så jag äter dem till lunch när sambon inte är med.
Laxburgare för 4 pers
Ingredienser
flingsalt och nymalen svartpeppar
600 g potatis
500 g benfri laxfilé med skinnet kvar
olivolja
1 knippe bladpersilja
1 msk vetemjöl, plus lite till
1 stort ägg, helst ekologiskt eller från frigående höns
2 citroner (jag tog bara en och det blev lagom för mig)
Gör så här
1. Koka upp en stor kastrull saltat vatten. Skala potatisen och hacka den i jämnstora bitar. Gnid in laxfilén med olivolja och en nypa salt och peppar.
2. Lägg potatisen i kastrullen och låt koka upp igen. Lägg fisken i ett durkslag, täck med folie och placera ovanpå potatisgrytan. Sänk värmen och koka tills både potatisen och fisken är färdiga, cirka 10-12 minuter.
3. Ta upp fisken ur durkslaget och lägg åt sidan. Låt potatisen rinna av i durkslaget, stjälp sedan tillbaka den i kastrullen och låt ånga av.
4. Nyp av persiljebladen och finhacka dem, släng stjälkarna. Mosa potatisen och sprid ut moset runt kastrullens kanter så att det svalnar snabbare. Dra loss skinnet från fisken. När den mosade potatisen har svalnat helt, lägg den i en bunka och flaga ner fisken samt 1 msk vetemjöl. Tillsätt ägg och hackad persilja samt en rejäl nypa salt och peppar. Riv citronskalet fint ner i bunken, mosa och blanda sedan alla ingredienser väl.
5. Mjöla ett rent underlag. Dela upp smeten i 8 klumpar. Forma och klappa lätt varje klump till cirka 2 cm tjocka burgare, pudra med vetemjöl efter hand. Ta fram ett fat eller en bricka, pudra med mjöl och lägg laxburgarna på fatet. Ställ i kylen i cirka 1 timme.
6. Sätt en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt ett par skvättar olivolja. När oljan är varm, lägg i laxburgarna och stek i 3-4 minuter på varje sida, de ska ha en frasig och fin stekyta när de är färdiga. Eventuellt måste de stekas i omgångar. Servera genast med citronklyftor, ärter, broccoli, gröna blad eller sallad till.
Mosa kokt potatis med lax och resten
Efter inmjölning ska de ligga i kylen i timme
Ansa och skölj någon grönsak
Under tiden du kokar det gröna ...
... så steker du burgarna i smör
GOTT!!!
Resten blev helt delikat att steka upp till lunch dagen efter!
Edit: receptet kommer från boken Jamies Matrevolution
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...