Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 29 mars 2010

Jamie Olivers goda Laxburgare

Av Lena - 29 mars 2010 23:07

Ett recept jag sneglat på en längre tid och nu äntligen blev det av! Jag tyckte de blev kanongoda (serverade brocolli till) men sambon, som inte gillar citronskal i maten, var inte lika nöjd och hans son tycker ju alltid som pappa. Jag kommer att göra om dem men jag kastar inte pärlor till svinen så jag äter dem till lunch när sambon inte är med.


 

Laxburgare för 4 pers

Ingredienser 

flingsalt och nymalen svartpeppar

600 g potatis
500 g benfri laxfilé med skinnet kvar
olivolja
1 knippe bladpersilja
1 msk vetemjöl, plus lite till
1 stort ägg, helst ekologiskt eller från frigående höns
2 citroner (jag tog bara en och det blev lagom för mig)


Gör så här

1. Koka upp en stor kastrull saltat vatten. Skala potatisen och hacka den i jämnstora bitar. Gnid in laxfilén med olivolja och en nypa salt och peppar.


2. Lägg potatisen i kastrullen och låt koka upp igen. Lägg fisken i ett durkslag, täck med folie och placera ovanpå potatisgrytan. Sänk värmen och koka tills både potatisen och fisken är färdiga, cirka 10-12 minuter.


3. Ta upp fisken ur durkslaget och lägg åt sidan. Låt potatisen rinna av i durkslaget, stjälp sedan tillbaka den i kastrullen och låt ånga av.


4. Nyp av persiljebladen och finhacka dem, släng stjälkarna. Mosa potatisen och sprid ut moset runt kastrullens kanter så att det svalnar snabbare. Dra loss skinnet från fisken. När den mosade potatisen har svalnat helt, lägg den i en bunka och flaga ner fisken samt 1 msk vetemjöl. Tillsätt ägg och hackad persilja samt en rejäl nypa salt och peppar. Riv citronskalet fint ner i bunken, mosa och blanda sedan alla ingredienser väl.


5. Mjöla ett rent underlag. Dela upp smeten i 8 klumpar. Forma och klappa lätt varje klump till cirka 2 cm tjocka burgare, pudra med vetemjöl efter hand. Ta fram ett fat eller en bricka, pudra med mjöl och lägg laxburgarna på fatet. Ställ i kylen i cirka 1 timme.


6. Sätt en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt ett par skvättar olivolja. När oljan är varm, lägg i laxburgarna och stek i 3-4 minuter på varje sida, de ska ha en frasig och fin stekyta när de är färdiga. Eventuellt måste de stekas i omgångar. Servera genast med citronklyftor, ärter, broccoli, gröna blad eller sallad till.


Mosa kokt potatis med lax och resten  


Efter inmjölning ska de ligga i kylen i timme  


Ansa och skölj någon grönsak  


Under tiden du kokar det gröna ...  


... så steker du burgarna i smör  


GOTT!!!


Resten blev helt delikat att steka upp till lunch dagen efter!


Edit: receptet kommer från boken Jamies Matrevolution

 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

30 mars 2010 00:04

Läckert! Borde fungera bra med överbliven ugnslax å.. Fast det var ju en motsägelse i sig hör jag nu, när blir det över sånt? ;)
--
Kul att du skrivit om laxburgare - sitter själv och redigerar en hemburgare från helgen till ett inlägg imorr :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

30 mars 2010 00:42

Överbliven ugnslax? Finns det? Nyord! :)

Hemburgare är aldrig fel! Ska bli spännande att se vad du har att säga där!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Emmas Kök

Emmas Kök

30 mars 2010 15:49

Det här ser faktiskt riktig gott ut! Även fast lax inte är mitt självklara val när det gäller fisk skall jag nog ta och prova detta nån kväll! :)

http://emmaskök.se

 
Lena

Lena

30 mars 2010 16:48

Emma: Lax är en ganska bra vardagsfisk eftersom filéerna ofta är billiga. Det här var ett ovanligt bra laxrecept :)
Tack för besöket och välkommen åter!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards