Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 6 april 2010

Koka egen grönsaksbuljong

Av Lena - 6 april 2010 11:00

När man rotar i kylen och råkar halka ner i grönsakslådan och hittar ett par halvskrumpna palsternackor då inser man att man måste ta fram plastpåsen man har i frysen! Den där med grönsaksrens som man frusit in i omgångar för att koka buljong av:

De där stumparna och gröna grova bladen med purjo som blev över som man inte kunde använda i salladen eller vad man nu skulle.

De där tärningarna med rotselleri som man råkade hacka för mycket.

Rotstockar av det ena och det andra.

Lökändar.

Annat grönt.


Lägg sedan till ett par tärnade morötter, en stjälk hackad selleri, ett par grovhackade gula lökar, några persiljekvistar, ett par hela vitlöksklyftor, några bitar vitkålsblad men inte för mycket om du inte vill ha kålsoppa, 5 cm zucchini som är halvskrumpen och du tärnar, pepparkorn av olika slag samt en minimal dos salt och ett par smulade lagerblad och de torkade timjankvistarna som hängde på kylen i en klämma.


Övrigt:

1 portion tålamod


Bryn grönsakerna i smör. Häll på en skvätt vitvinsvinäger och sedan vatten så det täcker. Låt koka upp. Läs på den gamla förpackningen grönsaksbuljong du har liggande i kylen och tillsätt det som står där och du har missat; lite röd paprika och en klutt senap. Skumma av (= tag en hålslev och fånga upp ”löddret” som lägger sig i kanten) om det behövs.

Sedan gjorde jag som Lisa sa och slängde i en torkad shiitake.


Låt allt koka minst ett par eller flera timmar eller så länge du står ut (jag kokade min i 4 timmar), späd med mer vatten under tiden om det behövs så det täcker grönsakerna, tills grönsakerna är riktigt urkokta.


Häll härligheten i ett durkslag och låt det stå och rinna av bra länge så att all vätska blir tillvaratagen.

Sila därefter buljongen genom en silduk eller finmaskig sil så att alla små slamsor och allt slask blir frånsilat.


Häll buljongen i en kastrull.

Reducera (koka ihop) tills du har kvar en bråkdel av ursprunget.


Frys in i t.ex istärningsfack men var beredd på att den får vara kvar att gröpas ur. Det fastnar!


Purjolök, lök, selleri och annat sparat i frysen

  


Upphittade kvarlevor i kylens grönsakslåda

  


Timjan på tork

  


Tillägg

  


Fräs i smör

  


Häll på vätska och låt koka lääänge!

  


Sila av en timma

  


Sila av grumset

  


Koka ihop tills det är väldigt reducerat

  


Frys in!

  

 
 
Ingen bild

Görel

19 februari 2011 22:36

Bra recept!

 
Lena

Lena

19 februari 2011 23:10

Görel: Tack!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards