Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 21 april 2010

Pepparrotskött

Av Lena - 21 april 2010 22:57

Tänkte direkt på pepparrotskött när jag såg att de hade kalvköttsvecka på City Gross. Högrev på kalv för 99 kronor kilot fanns och det lät väl ok.

Vi åkte dit och röjde runt i hyllorna och jag hittade en riktigt fin bit på dryga kilot. Inte hemskt mycket fett men ändå fint melerad.

Väl hemkommen såg jag att jag tagit fel! Det var högrev på nöt! Fast pepparrotskött kan man ju göra på vilket kött man vill så – så fick det bli! Snåla inte med såsmängden, det blir så gott!


PEPPARROTSKÖTT (4-5 portioner)


Köttet:


1 kilo högrev

1 gul lök, klyftad

1 morot, slantad

½ purjo, strimlad

en bit rotselleri (hade jag inte så jag tog stjälkselleri)

ett par persiljestälkar

1 msk salt

12 vitpepparkorn

1 lagerblad

ca 2 liter vatten (har man mindre vatten får man minska på saltet)


Rensa köttet från hinnor och senor och lägg det i en inte allt för stor gryta. Häll på kokande vatten så det täcker (då behöver du inte skumma det så mycket) och koka upp. Skumma det som ändå blir och hiva i grönsaker och kryddor.


Låt köttet sjuda, INTE koka för då blir det segt, tills det är mört.

Mitt behövde 2 timmar på sig. Stick ner en kniv i köttet och lyft upp. Följer köttet med är det inte klart.


Låt köttet svalna i buljongen ett tag så det slappnar av och blir mört. Tag ur det och lägg åt sidan.

Sila buljongen och låt den koka ihop tills hälften återstår. Värm köttet under folie i ugnen och koka potatis under tiden som såsen görs.


Såsen:


4 msk smör

4 msk vetemjöl

8 dl buljong

1 dl grädde

1-2 dl nyriven pepparrot (river du den i förväg så dunstar smaken)

nymalen vitpeppar

ev salt


Smält smöret, rör ner mjölet och ta av kastrullen från plattan. Vispa i buljongen lite i sänder men rör noga och ta det lugnt. Den varma buljongen gör att mjölet tjocknar snabbt och då är det lätt att det blir klumpar.

Sätt tillbaks kastrullen på platten och koka upp såsen och låt den sedan sjuda en stund. Rör ner grädden, smaka av med salt och peppar.

Rör i pepparroten och smaka av styrkan.


Skiva köttet och servera hela härligheten med grönsaker. Ha gärna lite extra pepparrot på bordet för den som vill mer styrka.



   Lagom melerat


Har hällt på kokande vatten


   Koka upp och skumma om så behövs


 I med resten  


  Buljongen är silad och ska kokas ihop 


  Köttet blev mört och gott!    


 sedan blev det inga mer bilder men du har väl fantasi?


 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

22 april 2010 09:49

Pepparrot - det var lääänge sedan! Bra beskrivning "Stick ner en kniv i köttet och lyft upp. Följer köttet med är det inte klart."!
Bild nr 4 är en riktig fröjd för ögat! *mums*

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

22 april 2010 09:52

Det blev rent delikat det hela! Mööört och saaaftigt!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Karin W.

Karin W.

22 april 2010 15:14

Det här är mat som mamma serverade titt som tätt när jag var barn. Ingen favoriträtt då men smaken förändras ju när man blir vuxen.

http://favoritrecept.blogspot.com

 
Lena

Lena

22 april 2010 15:28

Karin, jag åt inte pepparrot förrän efter jag fyllt 30!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards