Direktlänk till inlägg 21 april 2010
Tänkte direkt på pepparrotskött när jag såg att de hade kalvköttsvecka på City Gross. Högrev på kalv för 99 kronor kilot fanns och det lät väl ok.
Vi åkte dit och röjde runt i hyllorna och jag hittade en riktigt fin bit på dryga kilot. Inte hemskt mycket fett men ändå fint melerad.
Väl hemkommen såg jag att jag tagit fel! Det var högrev på nöt! Fast pepparrotskött kan man ju göra på vilket kött man vill så – så fick det bli! Snåla inte med såsmängden, det blir så gott!
PEPPARROTSKÖTT (4-5 portioner)
Köttet:
1 kilo högrev
1 gul lök, klyftad
1 morot, slantad
½ purjo, strimlad
en bit rotselleri (hade jag inte så jag tog stjälkselleri)
ett par persiljestälkar
1 msk salt
12 vitpepparkorn
1 lagerblad
ca 2 liter vatten (har man mindre vatten får man minska på saltet)
Rensa köttet från hinnor och senor och lägg det i en inte allt för stor gryta. Häll på kokande vatten så det täcker (då behöver du inte skumma det så mycket) och koka upp. Skumma det som ändå blir och hiva i grönsaker och kryddor.
Låt köttet sjuda, INTE koka för då blir det segt, tills det är mört.
Mitt behövde 2 timmar på sig. Stick ner en kniv i köttet och lyft upp. Följer köttet med är det inte klart.
Låt köttet svalna i buljongen ett tag så det slappnar av och blir mört. Tag ur det och lägg åt sidan.
Sila buljongen och låt den koka ihop tills hälften återstår. Värm köttet under folie i ugnen och koka potatis under tiden som såsen görs.
Såsen:
4 msk smör
4 msk vetemjöl
8 dl buljong
1 dl grädde
1-2 dl nyriven pepparrot (river du den i förväg så dunstar smaken)
nymalen vitpeppar
ev salt
Smält smöret, rör ner mjölet och ta av kastrullen från plattan. Vispa i buljongen lite i sänder men rör noga och ta det lugnt. Den varma buljongen gör att mjölet tjocknar snabbt och då är det lätt att det blir klumpar.
Sätt tillbaks kastrullen på platten och koka upp såsen och låt den sedan sjuda en stund. Rör ner grädden, smaka av med salt och peppar.
Rör i pepparroten och smaka av styrkan.
Skiva köttet och servera hela härligheten med grönsaker. Ha gärna lite extra pepparrot på bordet för den som vill mer styrka.
Lagom melerat
Har hällt på kokande vatten
Koka upp och skumma om så behövs
I med resten
Buljongen är silad och ska kokas ihop
Köttet blev mört och gott!
sedan blev det inga mer bilder men du har väl fantasi?
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...