Direktlänk till inlägg 16 maj 2010
En verkligt supergod gryta som är ganska lättlagad och som vanligt med många grytor så lagar man den helst dagen före man ska äta den så alla smaker hinner blomma ut över natten i kylen! Grytan är mild men med en lite pepprig eftermak, där man verkligen känner allt som är i och man vill bara ta me. Du kommer att bli förtjust!
FLÄSKFILÉGRYTA MED KRYDDIG KORV
Ha till hands till 4-6 pers:
ca 6-700 g fläskfilé
vetemjöl
1-2 dl tärnade/skivade kryddiga korvar, beroende på styrka och storlek
250-300 g färska champinjoner
smör
2 röda paprikor
3 dl vatten
3 dl grädde
1 msk kalvfond, Touch of taste
nymalen vitpeppar
1 dl syltlök
1 burk minimajs
Gör så här:
Putsa filén från hinnor och annat skräp och skiva i tunna skivor. Skär korven i små tärningar eller skivor. Skölj paprikan, kärna ur och skär i mindre bitar.
Skölj champinjonerna från jord och annat, skär av skaftet och dela dem om de är stora, är de små så låt dem vara hela.
Häll av majsen och dela i bitar.
Häll av 1 dl syltlök från spad.
Salta och peppra köttskivorna och vänd dem i mjöl. Bryn dem i stekpanna, några i sänder, lite snabbt. Lägg över i gryta allt efter som.
Bryn champinjonerna i het panna med lite smör i. Bara lite färg runt om. Lägg över i grytan.
Bryn korven lite snabbt utan fett. Låt den bara få lite färg och svettas ut det eventuella fettet. Lägg över i grytan.
Tillsätt i grytan; paprikan, vattnet, fonden och grädden. Låt koka ihop 15-20 minuter.
Om såsen är för tunn så gör du en liten redning av vatten och vetemjöl och rör i och kokar upp det hela för att kolla hur det blev.
Tillsätt syltlök och minimajsen. Koka upp. Smaka av med nymalen vitpeppar.
Servera med pressad potatis, extra syltlök för den som vill och en sallad eller annat grönt.
Korven jag använde var suverän även som tunna skivor att knapra till en öl!
Den heter CSABAI och är en kolbász och är köpt på Willy’s. Två korvar, 250 g, kostade 39,90.
Mycket prisvärt enligt mig som annars sällan gillar de ”starka korvarna”.
Produkten är rökt och lufttorkad.
Ingredienser: griskött, späck, paprika, koksalt, kryddor, konserveringsmedel, (E250)
Till 100 g färdig vara har använts 115 griskött.
Korven!
Nice!
Grytan hade fått 5 av 5 av sambon om jag hade bytt ut buljongen mot 3 dl grädde för han älskar grädde. Nu fick frytan 4 av 5 bara för det.
Jag ger den full pott för alla smaker kommer fram i den!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...