Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 20 maj 2010

Förstörda smaklökar av smakförstärkare?

Av Lena - 20 maj 2010 23:24

Eftersom jag är gräsänka tänkte jag att jag skulle frossa i en grillad kyckling, bara så där! Tänkte förena nytta med nöje och placera kycklingen på diskbänken för att slita av och tugga i mig valda delar under tiden jag springer runt med skurtrasa och dammvippa. Förut var jag en diskoteksbrud, nu är jag en disk- o stekbrud! Haha!


ICA Supermarket, som är vår närbutik, har kanongoda grillade kycklingar och dessutom med extrapris den här veckan. Nice! Passade ju bra tyckte jag!


Sagt och gjort så cyklade jag iväg och köpte en, satte den på diskbänken, slet upp plasten och började plocka bitar. Mums? Efter några tuggor så hände … ingenting. Den smakade nästan ingenting. Den som brukar vara så god?

Då går det upp en talgdank!  Jag har ju förut irriterat mig på att de har haft smakförstärkare (natriumglutamat) i kryddningen (har nästan varit på väg att klaga). Det är inte så att de tagit bort den? Kan det göra sådan skillnad?


Jag rotade upp förpackningen ur soporna och kollade. Ingen smakförstärkare i ingredienslistan!

Det betyder att mina smaklökar har blivit tillvanda av glutamaten (så klart att jag visste det) men om man tar bort en sak så bör man väl ersätta den med annat?


Det gillas så klart att glutamaten är borta men sätt då dit sellerisalt som, i det här fallet, hade blivit ”mitt i prick”


Det känns ganska tragiskt att inse att ens smaksinne blivit så tillvant av smakförstärkare att man inte känner att ”äkta vara” smakar något! Fast grillad kyckling från butik ska SMAKA!


Färdiggrillad kyckling från butik är i princip den enda ”färdigrätten” jag köper och så klar jag vill njuta när jag för en gångs skull får den i min famn!


  

 
 
Ingen bild

Malin

21 maj 2010 12:51

Cyklar du? Nu fick jag en liten chock!! Men fortsätt så!!

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

21 maj 2010 13:11

Skrattar gott, diskostekbrud ;)
--
Intressant att du köper grillad kyckling, jag har så svårt för det - psykologisk blockering och/eller någon skräck för att den ska vara gift/snuskig/oklar.. (hurvas).
--
Det ligger något i det du beskriver med eventuell tillvänjning av smakförsärkare, själv kan jag känna ingen mig i det. Vill minnas att det tog mer än en två månad(er) innan vi, eller lärt oss laga/krydda rätt, gick över till att faktisk tycka det utan smakade som det skulle.
Och nu i efterhand känner iaf jag direkt på smaken om det innehåller smakförstärkare. Eller är det inbillning tro?

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

21 maj 2010 13:34

Kari, det lustiga är att när jag kryddat med lite sellerisalt så smakade det ungefär som det brukar. Varför har de inte själva kommit på att tillsätta en naturlig smakförstärkare som ju selleri är.
Hm! Du kanske har extrafantastiska smaklökar? Jag känner inte direkt, tror jag ...

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

21 maj 2010 13:36

Ja Malin, oftare än du anar! :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Moma

Moma

21 maj 2010 21:51

Hm,jag är en dålig människa, jag använder buljonger och liknande med glutamat. Ja, det är inte så att jag aktivt letar upp varor med just glutamat i, men det är ganska mycket varor som innehåller det, så jag antar att de åker i varukorgen av gammal vana.

Använder du eller någon annan buljong som är utan glutamat så tipsa mig gärna om en bra (lider av kraftigt nedsat besluts- och handlingsförmåga just nu)!

Haha, på tal om glutamat: senaste souveniren från Tobago var en påse natriumglutamat, fast det hette något annat på påsen och sonen hade misstagit det för salt då jag skickat honom att handla. Den åkte i soporna när vi kom hem (oanvänt).

http://www.momaskitchen.wordpress.com

 
Lena

Lena

21 maj 2010 23:38

Ja huga vilken dålig människa Moma är!
Och här har du en till! Jag använder Touch of taste (var ju tvungen att köpa och prova) i lönndom (se kalopsen) men Knorr har ekologisk av flera sorter som duger till vardags. Det är dock jästextrakt i som inte är bra men det är det i deras "podar" också!
Sedan finns den förträffliga Biofood: http://almamater.bloggplatsen.se/2009/11/11/2175651-ekologisk-buljong/
Felet med biofood's är att det är så mycket gurkmeja i att all mat ser ut som currystuvning. Men smaken är ok.
Glutamat från Tobago! Tur ni inte åkte fast u tullen då! ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

22 maj 2010 00:47

Bra fråga där som egentligen Kronfågel skulle svara på. Kan det vara så att det finns överkänslighet mot selleri?
Jag ska höra med någon jag känner ;)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

22 maj 2010 01:34

Ja gör det Kari! Ska bli intressant att höra svaret! Han "någon" vet nog ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Majsan

Majsan

22 maj 2010 08:43

Jag använder alltid Reneé Voltaires lantbuljong. Ekologisk och utan glutamat, kan ju inte bli bättre. Dessutom är den god och passar finfint till det mesta.

http://majsansblogg.se

 
Lena

Lena

22 maj 2010 10:01

Majsan: Har varit på väg att köpa hennes men svägerska som jobbar på hälskosten sa att det finns en ännu bättre. Dock kommer jag aldrig till skott och tar mig dit. Alltså har jag varken Reneés eller den andra men kommer att ... sedan ;)
Tack för tipset dock! Då vet jag att den är god!

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Moma

Moma

22 maj 2010 15:06

Tack, jag såg att receptomaten hade massor av inlägg angående glutamat :) Nu vill jag aldrig mer äta det!
Majsan:Hmm, jag vet inte vad det är men jag har inte, som så många andra, fallit för R.V grejer, jag tycker i första hand att de är hiskeligt dyra. Men jag har hört även på annat håll att den ska vara bra, så jag kanske får ta och köpa den nu.

http://www.momaskitchen.wordpress.com

 
Lena

Lena

22 maj 2010 15:39

Du får nog anse dig R.V.-besegrad Moma ;) Haha!
Nu åker jag bort! Trevlig helg till er, Kari, Majsan och Moma!
Vi fortsätter väl snacket när jag är åter hemkommen! Kram

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Moma

Moma

23 maj 2010 12:42

VA? Har du åkt bort? Och jag som trott du varit här hela tiden... Man får inte åka bort när man bloggar!

http://www.momaskitchen.wordpress.com

 
Lena

Lena

23 maj 2010 16:40

Haha! Moma; jag är alltid lite borta ;)
Fast nu e ja tebax :)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Moma

Moma

23 maj 2010 19:55

*Pust*, du får inte göra så här något mer! Jag satt här hela helgen och trodde att du satt och hukade dig bakom din pc-skärm och tänkte att vi hade cyberspace-uppkoppling fast vi inte såg varandra... Och du var inte ens hemma! Luring, kan man säga! :)

http://www.momaskitchen.wordpress.co

 
Lena

Lena

23 maj 2010 20:06

*asgarv*

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards