Eftersom jag är gräsänka tänkte jag att jag skulle frossa i en grillad kyckling, bara så där! Tänkte förena nytta med nöje och placera kycklingen på diskbänken för att slita av och tugga i mig valda delar under tiden jag springer runt med skurtrasa och dammvippa. Förut var jag en diskoteksbrud, nu är jag en disk- o stekbrud! Haha!
ICA Supermarket, som är vår närbutik, har kanongoda grillade kycklingar och dessutom med extrapris den här veckan. Nice! Passade ju bra tyckte jag!
Sagt och gjort så cyklade jag iväg och köpte en, satte den på diskbänken, slet upp plasten och började plocka bitar. Mums? Efter några tuggor så hände … ingenting. Den smakade nästan ingenting. Den som brukar vara så god?
Då går det upp en talgdank! Jag har ju förut irriterat mig på att de har haft smakförstärkare (natriumglutamat) i kryddningen (har nästan varit på väg att klaga). Det är inte så att de tagit bort den? Kan det göra sådan skillnad?
Jag rotade upp förpackningen ur soporna och kollade. Ingen smakförstärkare i ingredienslistan!
Det betyder att mina smaklökar har blivit tillvanda av glutamaten (så klart att jag visste det) men om man tar bort en sak så bör man väl ersätta den med annat?
Det gillas så klart att glutamaten är borta men sätt då dit sellerisalt som, i det här fallet, hade blivit ”mitt i prick”
Det känns ganska tragiskt att inse att ens smaksinne blivit så tillvant av smakförstärkare att man inte känner att ”äkta vara” smakar något! Fast grillad kyckling från butik ska SMAKA!
Färdiggrillad kyckling från butik är i princip den enda ”färdigrätten” jag köper och så klar jag vill njuta när jag för en gångs skull får den i min famn!
Malin
21 maj 2010 12:51
Cyklar du? Nu fick jag en liten chock!! Men fortsätt så!!
Kari Receptomaten
21 maj 2010 13:11
Skrattar gott, diskostekbrud ;)
--
Intressant att du köper grillad kyckling, jag har så svårt för det - psykologisk blockering och/eller någon skräck för att den ska vara gift/snuskig/oklar.. (hurvas).
--
Det ligger något i det du beskriver med eventuell tillvänjning av smakförsärkare, själv kan jag känna ingen mig i det. Vill minnas att det tog mer än en två månad(er) innan vi, eller lärt oss laga/krydda rätt, gick över till att faktisk tycka det utan smakade som det skulle.
Och nu i efterhand känner iaf jag direkt på smaken om det innehåller smakförstärkare. Eller är det inbillning tro?
http://receptomaten.blogspot.com
Lena
21 maj 2010 13:34
Kari, det lustiga är att när jag kryddat med lite sellerisalt så smakade det ungefär som det brukar. Varför har de inte själva kommit på att tillsätta en naturlig smakförstärkare som ju selleri är.
Hm! Du kanske har extrafantastiska smaklökar? Jag känner inte direkt, tror jag ...
http://almamater.bloggplatsen.se
Moma
21 maj 2010 21:51
Hm,jag är en dålig människa, jag använder buljonger och liknande med glutamat. Ja, det är inte så att jag aktivt letar upp varor med just glutamat i, men det är ganska mycket varor som innehåller det, så jag antar att de åker i varukorgen av gammal vana.
Använder du eller någon annan buljong som är utan glutamat så tipsa mig gärna om en bra (lider av kraftigt nedsat besluts- och handlingsförmåga just nu)!
Haha, på tal om glutamat: senaste souveniren från Tobago var en påse natriumglutamat, fast det hette något annat på påsen och sonen hade misstagit det för salt då jag skickat honom att handla. Den åkte i soporna när vi kom hem (oanvänt).
http://www.momaskitchen.wordpress.com
Lena
21 maj 2010 23:38
Ja huga vilken dålig människa Moma är!
Och här har du en till! Jag använder Touch of taste (var ju tvungen att köpa och prova) i lönndom (se kalopsen) men Knorr har ekologisk av flera sorter som duger till vardags. Det är dock jästextrakt i som inte är bra men det är det i deras "podar" också!
Sedan finns den förträffliga Biofood: http://almamater.bloggplatsen.se/2009/11/11/2175651-ekologisk-buljong/
Felet med biofood's är att det är så mycket gurkmeja i att all mat ser ut som currystuvning. Men smaken är ok.
Glutamat från Tobago! Tur ni inte åkte fast u tullen då! ;)
http://almamater.bloggplatsen.se
Majsan
22 maj 2010 08:43
Jag använder alltid Reneé Voltaires lantbuljong. Ekologisk och utan glutamat, kan ju inte bli bättre. Dessutom är den god och passar finfint till det mesta.
http://majsansblogg.se
Lena
22 maj 2010 10:01
Majsan: Har varit på väg att köpa hennes men svägerska som jobbar på hälskosten sa att det finns en ännu bättre. Dock kommer jag aldrig till skott och tar mig dit. Alltså har jag varken Reneés eller den andra men kommer att ... sedan ;)
Tack för tipset dock! Då vet jag att den är god!
http://almamater.bloggplatsen.se
Moma
22 maj 2010 15:06
Tack, jag såg att receptomaten hade massor av inlägg angående glutamat :) Nu vill jag aldrig mer äta det!
Majsan:Hmm, jag vet inte vad det är men jag har inte, som så många andra, fallit för R.V grejer, jag tycker i första hand att de är hiskeligt dyra. Men jag har hört även på annat håll att den ska vara bra, så jag kanske får ta och köpa den nu.
http://www.momaskitchen.wordpress.com
Lena
22 maj 2010 15:39
Du får nog anse dig R.V.-besegrad Moma ;) Haha!
Nu åker jag bort! Trevlig helg till er, Kari, Majsan och Moma!
Vi fortsätter väl snacket när jag är åter hemkommen! Kram
http://almamater.bloggplatsen.se
Moma
23 maj 2010 19:55
*Pust*, du får inte göra så här något mer! Jag satt här hela helgen och trodde att du satt och hukade dig bakom din pc-skärm och tänkte att vi hade cyberspace-uppkoppling fast vi inte såg varandra... Och du var inte ens hemma! Luring, kan man säga! :)
http://www.momaskitchen.wordpress.co