Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 6 juni 2010

Persiljejärpar i gräddsås med lättkokta, smörslungade grönsaker och saltgurka

Av Lena - 6 juni 2010 20:00

Lång rubrik! Persiljejärpar är en väldigt god rätt och klassisk husmanskost men kanske mer en höst/vinterrätt. Men man får faktiskt äta sådan på sommaren också! Mums! Det blir en riktigt god söndagsmiddag av det gammaldags slaget. Det tar sin tid men är värt det flera gånger om.

Jag gjorde dubbel sats färs (1 kg köttfärs) och stekte biffar till frysen av hälften.

Så här lagade och serverade jag detta idag.


PERSILJEJÄRPAR MED GRÄDDSÅS  4 personer

Färsen:

350 g nötfärs

150 g fläskfärs

(eller 500 g blandfärs)

2 kokta kalla pressade potatisar (istället för ströbröd och vätska)

1 ägg, stort ekologiskt

1 riven gul lök, medelstor

1 1/2 tsk salt

ordentligt med nymalen vitpeppar

smör till stekning

Fyllningen:

60 g smör

1 1/2 kruka persilja

Såsen:

stekskyn

ev hemgjord buljong om du har (jag hade 1 ½ dl i frysen)

1 msk kalvfond

3-4 dl vatten

1 msk tomatpuré

3-4 dl vispgrädde

nymalen vitpeppar

ev vetemjöl/vatten till redning

Tillbehören:

potatis

morötter

broccoli

salt

smör

hel saltgurka delad i klyftor

hackad persilja till servering




GÖR SÅ HÄR:

Blanda alla ingredienser till färsen ordentligt och ställ den i kylen ett tag så den får stå till sig. Det är något med det kemiska som gör att den blir bättre då. Återkommer när jag kommer ihåg exakt varför, det har inte bara med kryddorna att göra.


Hacka persiljan riktigt fint och blanda med smöret. Skala potatis och morötter, dela morötterna i stavar. Skölj broccolin och dela i buketter samt skär skaftet i stavar.


Ta fram färsen och blöt en skärbräda. Tag en klutt färs, jag måttade med ett ½-dlmått, platta ut en oval i handen och lägg en sträng persiljesmör i. Forma ihop till en avlång järpe och lägg på skärbrädan. Jag fick ihop till 14 stycken.


Stek järparna i smör, några i sänder, tills de är gyllenbruna. Håll dem sedan varma (ev. under folie i ugnen) under tiden du gör resten.


Vispa ur den heta stekpannan med vatten så du får med all steksky att använda till såsen.


Koka potatisen, morötterna och broccolin under tiden du gör såsen.

Jag kokade morötterna i lättsaltat vatten med en nypa socker i 4 minuter och ångkokade broccolin (lite salt över) i 20 minuter. Vänd de varma grönsakerna i smör till serveringen.


Såsen gör du när potatis och grönsaker kokar.


Såsen (hur jag gjorde just idag):


Koka upp stekskyn du fick av järparna och den eventuella buljongen. Tillsätt vattnet, grädden, tomatpurén, fonden och mal i vitpeppar.

Låt koka ihop några minuter. Smaka av med ev fond, salt och vitpeppar. Låt puttra ett tag, späd med vatten/grädde eller tillsätt redning beroende på hur tunn/tjock såsen är.

Om du tillsätter redning får du låta såsen puttra fem minuter så den ”stampar till sig”.

Smaka av igen!


När potatisen är klar häller du av vattnet, smörslungar grönsakerna, fyller karotter, fat och skålar med all god mat och ställer fram på det dukade bordet samt strör rikligt med nyhackad persilja över järparna. Lingonsylt vill jag inte ha till det här. Svartvinbärs gelé kanske?


Var så goda, kom och ät!

  


   Forma en platt oval av 1/2 dl köttfärssmet


   Bred ut en liten klick persiljesmör


Formade järpar  


   Stek dem i smör tills de fått fin färg


   Ta vara på stekskyn genom att koka ur pannan med vatten


   Lättkokta grönsaker redo att smörslungas


   Jag lade upp maten jättevackert på en tallrik. Å sedan åt jag upp den så jag fick fota resterna istället.

Vi var tre som åt 3-4 var och då blev det 3 kvar till matlåda att ha i frysen.


 
 
Moma

Moma

7 juni 2010 15:17

Ja, jäklars, det där såg smarrigt ut! Se där, alltid lär man sig något nytt!
Jag visste inte att man gör persiljejärpar med fyllning så, trodde det räckte att man hackade ner det i smeten.
Har du fortfarande jätteont?
Kram

http://www.momaskitchen.wordpress

 
Lena

Lena

7 juni 2010 15:28

*alla fula ord jag kan*-ont!
Kan inte sitta här mer än någon minut ibland!
kram

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

7 juni 2010 15:31

Man kan göra som man tycker med persiljan. Olika skolor du vet;) Eller varför inte göra båda?

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Moma

Moma

8 juni 2010 10:59

Ropar högt alla fula ord jag kan (och det är ganska många)för att du måste ha så ont :(
Kraam

http://www.momaskitchen.wordpress

 
Lena

Lena

8 juni 2010 11:09

Minsann, Moma, om det inte kallas att "tala i tungor"? Fniss ;)

kram igen :)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards