Direktlänk till inlägg 9 juni 2010
Efter att ha hört så mycket om D’Elidas chilisås på flera matbloggar var jag tvungen att beställa en flaska. Först kom den bort på posten tydligen för när jag mailade chilihouse.se om att den aldrig kom svarade Dennis att han visst hade skickat en flaska men att han omgående skulle skicka en ny. Den nya kom dagen därpå. Snyggt! Tack!
Smaken är härligt starkt god med en hint av senap och kommer att passa till allt möjligt och omöjligt.
På flaskan står det ”Traditionell Het Panamansk Salsa” och den är gjord på Habanero chilifrukter.
En ny favorit i det Almaterska köket!
Jag gör en tomatsås som jag lägger brynt fläskytterfilé (som egentligen är kotlett) i men man kan ju ta vilket kött man vill. Jag fegade med en halv tsk D’Elidas eftersom jag inte är van men nästa gång tar jag en hel!
Till 4 pers gjorde jag mat:
6-700 g fläskkött, putsat och skivat eller strimlat
salt och peppar
olivolja till stekning
Mustig tomatsås med sting
½ stjälk blekselleri
½ röd paprika
½ gul lök
2 klyftor vitlök
olivolja
500 g passerade tomater
½ dl Heinz chilisås
½ dl Heinz ketchup
1 msk sweet chilisås
2 tsk socker
1 ½ tärning ekologisk köttbuljong
1 tsk balsamvinäger
½ tsk D’Elidas
Rensa bort lite på sellerins yttre, ungefär som du gör med rabarber, och finhacka den.
Ta bort kärnor och det vita på paprikan och hacka den.
Hacka löken och vitlöken fint.
Låt detta svettas i lite olivolja så det blir mjukt utan att ta färg.
Tillsätt de passerade tomaterna, chilisåsen och ketchupen.
Låt puttra på låg värme ca 45 minuter med locket på glänt så inte hela köket blir nerskvätt. Puttrande tomatsås är som en aktiv vulkan!
Under tiden bryner du köttet och fixar tillbehören. T.ex klyftpotatis och någon förmildrande grönsak som broccoli.
Fortsätt med såsen genom att tillsätta sweet chilisås, socker, buljongtärning, balsamvinäger och D’Elidas. Låt puttra ytterligare en stund så smakerna smälter samman. Smaka av och häll såsen över köttet.
Servera med D’Elidas på bordet för den som inte får nog!
Edit: För den oinvigde kan jag säga att den är stark om man inte är van vid stark chili! På chilihouse's sida kan man läsa att den har styrka 4 av 7. Från matforum har de hämtat info om en som provat en hel tesked och tyckte att den inte var jättestark. Jag och sambon provsmakade ett par droppar på en sked och flämtade!
I maten blev det dock en god fyllighet och inte för starkt som jag först trodde det skulle bli. Fin smakbalans helt enkelt.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...