Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 15 juni 2010

Polis, polis, potatismos!

Av Lena - 15 juni 2010 21:54

Jag har märkt att det är ganska många som googlar på hemlagat potatismos, eget potatismos och hemgjort potatismos. Å då tar jag väl och skriver ett recept här på helt vanligt, gott potatismos. Passade bra eftersom jag kunde mäta hur jag gör när jag lagade lunch till sambons son idag.

Jag har skrivit recept på mos förut på bloggen men då utan måttangivelser vilket tycks vara efterfrågat.

Moset går så klart att göra på margarin och minimjölk men det skulle aldrig falla just mig in! Riktigt smör och standardmjölk är det som gäller i vår familj. Det fungerar bra med en vanlig elvisp, bara man inte vispar för länge för då kan det bli klistrigt. Potatispress behövs inte till vardags.


EGET HEMLAGAT POTATISMOS 4-5 PORTIONER


1 kilo potatis, fast sort den här gången

vatten

3 tsk salt

2-3 msk smör (Den mindre mängden gör det mindre onyttigt, den större mängden gör det lite godare. Använder du margarin tar du den mindre mängden)

2-3 dl mjölk, kokande

vitpeppar

en nypa socker

ev mer salt


Skala potatisen och skär den i mindre bitar, jämnstora. Skölj av all stärkelse i kallt vatten.

Häll på kallt vatten så det nätt och jämt täcker, ha i saltet, lägg på lock och koka upp. När potatisen kokat upp sänker du värmen till 2:an eller 3:an på en 6-gradig skala.

Potatisen ska sjuda, inte stormkoka, under lock i ca 15-20 minuter. Eller kortare tid om du skar småbitar av potatisen.


Montera elvispen, ta fram smör och häll mjölken i en liten kastrull.

När potatisen känns genomkokt, precis mjuk rakt igenom men inte överkokt, häller du av vattnet och låter potatisen ånga av lite.

Ställ kastrullen på ett underlägg på diskbänken, höj värmen på plattan och ställ dit mjölkkastrullen så mjölken får ett uppkok.

Klicka i smöret i potatisen, kör över några varv med vitpepparkvarnen, släng i en nypa socker.

Ta elvispen, utan att starta den, och använd den som potatisstamp. Krossa all potatis lite snabbt.

Starta elvispen och kör runt samtidigt som du häller i den kokande mjölken, lite i sänder. Häll i så mycket mjölk att du blir nöjd med konsistensen. Mer mjölk ger fluffigare mos.

Smaka nu av om det behövs mer salt eller peppar.


Övriga smaktillsatser om man så vill:

nyriven muskotnöt

finhackad persilja eller annan färsk ört

riven pepparrot

pressad vitlök

riven ost

eller vad-du-vill-och tycker-om


Man kan blanda i spenat eller koka med morot eller rotselleri som man mosar på samma gång. Möjligheterna är oändliga, det är bara fantasin som sätter gränser!


  

  

 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

16 juni 2010 08:32

"vad-du-vill-och tycker-om" - lite Tony's i hemma mos är kung! Klassiska Piffi & grillkrydda funkar prima det med :) Och då gärna den fula varianten med glutamat.. *oups* ;)

En fuling till - beapulver som krydda.. *mums*

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

16 juni 2010 15:06

Ja, grillkrydda är gott på mos! Tänkte på det att potatismos är väldigt bra som bas när man ska provsmaka kryddor. Strö över på en tugga det man ska smaka. Milt och matigt så framhäver det kryddan.
beapulver!!!! *springer och gömmer mig av förskräckelse*
Hm! (får prova någon gång men säg det inte till någon) ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Moma

Moma

16 juni 2010 16:00

Lena:Haha, jag trodde du skrivit "motivera" elvispen! Mos är så gott, man kan ha citronzezt, parmesan och färsk basilika i om man skulle vilja variera sig från det traditionella moset.
Kari: Beapulver och glutaWhaat? Jag döör nu!

http://www.momaskitchen.wordpress

 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

16 juni 2010 16:02

Lovar, ska inte säga det till någon :)

Jo, missade nämna en klassiker - ute i skogen gäller pulvermos, eller hur? Bullens pilsnerkorv, när man värmt korven är det guld att göra moset på korvspadet :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

16 juni 2010 16:08

Moma: Haha! Nä, det är den kokta potatisen jag mosiverar!
Sambon äter inte citronzezt i maten, bara i drinken!

Kari: Pulvermos gäller i skogen så klart! Har du provat att blanda i "Salta biten"?

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Moma

Moma

16 juni 2010 21:46

Ah, nu snackar vi mat, Salta biten är grejer det! Saltkött i plåtburk från den polska (?) vildmarken! Salta biten brukar jag ha hemma som "nödmat". Nödmat är sånt man snabbt kan laga så det blir som hemlagat när man vet att man snart kommer att bli dödens hungrig inom mycket snar framtid, typ lapskojs!

http://www.momaskitchen.wordpress

 
Lena

Lena

16 juni 2010 22:05

Japp! Salta biten går inte av för hackor! Och det blir typ som lappskojs och det är skojsig mat! Fint och trådigt kött med bra smak! Apselut!
Nödmat? Apselut! Lite dyrt dock.
Älskar nödmat!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards