Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 15 juni 2010

Lasagne är gott

Av Lena - 15 juni 2010 23:34

Frystömningen går framåt så sakteliga. Nu har jag gjort en lasagne med lite slattar av både det ena och det andra vilket märks på receptet. T.ex 1 dl hackad tomat och några körsbärstomater från frysen i köttfärsen eller smetana i ostsåsen, vilket jag aldrig har annars. Gott blev det! Klart det tar lite tid men om man gör rejält när man ändå håller på så har man till lunch dagen efter, och kanske en matlåda.


LASAGNE 5-6 portioner


300 g nötfärs

50 g rotselleri, riven eller finhackad (det går även bra med en tärnad stjälk bleselleri)

2 gula lökar, finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

3 msk tomatpuré

½ dl vitt vin

1 hackad tomat

10 körsbärstomater

1 dl ketchup (för att dryga ut med något som smakar tomat)

2 dl vatten

1 ekologisk köttbuljongtärning

½ dl koncentrerad hemkokt grönsaksbuljong

1 ½ tsk timjan

1 ½ tsk oregano

1 tsk rökt paprikapulver

nymalen svartpeppar

valfritt antal stänk D’Elidas

2 vitlöksklyftor till. Denna gången pressade.

salt


Övriga tillbehör:

béchamelsås

12 lasagneplattor

bladen från 1/2 planta färsk basilika som höll på att ge upp

1 mozzarella, hackad i bitar

2 dl riven ost med bra smak



Gör sålunda:


Bryn färsen i het panna och ta åt sidan.


Fräs löken, den hackade vitlöken och sellerin i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med ett tag. Ha i vinet och låt det puttra in lite.

Tillsätt hackad tomat, körsbärstomater (pressa sönder dem), ketchup, vatten, buljongtärning, grönsaksbuljong, timjan, oregano, paprikapulver, några varv svartpeppar och några stänk D’Elidas.

Koka upp och låt sedan det hela småputtra på låg värme någon timme eller mer. Pressa i två vitlöksklyftor på slutet.

Späd med mer vatten om det behövs. Såsen ska vara ganska rinnig. Smaka av salt, peppar och andra kryddor.

Gör béchamelsåsen under tiden köttfärssåsen puttrar på.



Béchamelsås (ostsås):

50 g smör

50 g vetemjöl (ca 5 msk)

1 liter standardmjölk

1 dl smetana

1 tsk salt

några varv på vitpepparkvarnen

3 dl riven ost med ordentlig smak (åtminstone mellanlagrad, helst mer)


Smält smöret på låg värme. Rör i mjölet och rör ordentligt med spiralvisp under tiden det sjuder lite. Efter några minuter tillsätter du mjölken lite i sänder och sist smetanan. Låt det koka upp under ständig kontakt i botten med vispen. Vispa alltså! Salta och peppra. Låt stå på lägsta värme i 10 minuter, rör då och då, se till att det inte bränner vid.


Smält ner den rivna osten i såsen. Se till att såsen inte är för varm när du gör det för då fastnar osten i botten samt blir till klumpar.


Varva nu allt i smord ugnsform:


ostsås

plattor

köttfärs

ostsås

plattor

ostsås

köttfärs

mozzarellan

basilikan

plattor

ostsås


Fortsätt tills allt är slut men se till att avsluta med plattor och ostsås.

Strö över 2 dl riven ost och grädda enligt instruktionerna på paketet med lasagneplattor.


Servera med en härlig sallad som doftar av en god dressing


   Klart för hopslagning


   Mozzarella och basilka


  


  

 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

16 juni 2010 08:26

Ja, lasagne är gott!
Slänger in två tips, på längden skuren salturvattnad zucchini som sköljs och torkas av är fantastisk gott att varva med och sen bygga den på höjden som en tårta i en rund form med löstagbar kant :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Lena

Lena

16 juni 2010 15:02

Tack för tipsen! Jag ska prova det nästa gång, när jag inte har matköpstopp ;)
Det där med formen lät ju kul! Man förhöjer den lite från vardagsmaten då!

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards