Direktlänk till inlägg 15 juni 2010
Frystömningen går framåt så sakteliga. Nu har jag gjort en lasagne med lite slattar av både det ena och det andra vilket märks på receptet. T.ex 1 dl hackad tomat och några körsbärstomater från frysen i köttfärsen eller smetana i ostsåsen, vilket jag aldrig har annars. Gott blev det! Klart det tar lite tid men om man gör rejält när man ändå håller på så har man till lunch dagen efter, och kanske en matlåda.
LASAGNE 5-6 portioner
300 g nötfärs
50 g rotselleri, riven eller finhackad (det går även bra med en tärnad stjälk bleselleri)
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk tomatpuré
½ dl vitt vin
1 hackad tomat
10 körsbärstomater
1 dl ketchup (för att dryga ut med något som smakar tomat)
2 dl vatten
1 ekologisk köttbuljongtärning
½ dl koncentrerad hemkokt grönsaksbuljong
1 ½ tsk timjan
1 ½ tsk oregano
1 tsk rökt paprikapulver
nymalen svartpeppar
valfritt antal stänk D’Elidas
2 vitlöksklyftor till. Denna gången pressade.
salt
Övriga tillbehör:
béchamelsås
12 lasagneplattor
bladen från 1/2 planta färsk basilika som höll på att ge upp
1 mozzarella, hackad i bitar
2 dl riven ost med bra smak
Gör sålunda:
Bryn färsen i het panna och ta åt sidan.
Fräs löken, den hackade vitlöken och sellerin i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med ett tag. Ha i vinet och låt det puttra in lite.
Tillsätt hackad tomat, körsbärstomater (pressa sönder dem), ketchup, vatten, buljongtärning, grönsaksbuljong, timjan, oregano, paprikapulver, några varv svartpeppar och några stänk D’Elidas.
Koka upp och låt sedan det hela småputtra på låg värme någon timme eller mer. Pressa i två vitlöksklyftor på slutet.
Späd med mer vatten om det behövs. Såsen ska vara ganska rinnig. Smaka av salt, peppar och andra kryddor.
Gör béchamelsåsen under tiden köttfärssåsen puttrar på.
Béchamelsås (ostsås):
50 g smör
50 g vetemjöl (ca 5 msk)
1 liter standardmjölk
1 dl smetana
1 tsk salt
några varv på vitpepparkvarnen
3 dl riven ost med ordentlig smak (åtminstone mellanlagrad, helst mer)
Smält smöret på låg värme. Rör i mjölet och rör ordentligt med spiralvisp under tiden det sjuder lite. Efter några minuter tillsätter du mjölken lite i sänder och sist smetanan. Låt det koka upp under ständig kontakt i botten med vispen. Vispa alltså! Salta och peppra. Låt stå på lägsta värme i 10 minuter, rör då och då, se till att det inte bränner vid.
Smält ner den rivna osten i såsen. Se till att såsen inte är för varm när du gör det för då fastnar osten i botten samt blir till klumpar.
Varva nu allt i smord ugnsform:
ostsås
plattor
köttfärs
ostsås
plattor
ostsås
köttfärs
mozzarellan
basilikan
plattor
ostsås
Fortsätt tills allt är slut men se till att avsluta med plattor och ostsås.
Strö över 2 dl riven ost och grädda enligt instruktionerna på paketet med lasagneplattor.
Servera med en härlig sallad som doftar av en god dressing
Klart för hopslagning
Mozzarella och basilka
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...